Nieuws uit de regio

13-01-2020 - Heist-op-den-Berg

Heist even Europees centrum van karate

Vanaf woensdag 16 januari zijn 4 grootmeesters in de krijgskunst uit het Japanse Okinawa te gast in Vlaanderen. Ze worden ontvangen in het Vlaams parlement, op het gemeentehuis van Leuven, in het Antwerpse provinciehuis, maar het hoogtepunt van het bezoek is een internationale stage in De Sporthal in Heist op zondag 19 januari, waar ook het publiek mag komen kijken.

Deze zomer, tijdens de Olympische Spelen in Tokio, doet karate zijn intrede op het olympisch programma. Dat wordt bij de Heistse club Shaolin Dojo ingezet met het bezoek van enkele grootmeesters uit de Japanse krijgskunst  uit Okinawa, het mekka van de krijgskunst. Okinawa, het subtropische eiland in het zuiden van Japan, kenmerkt zich door de mooie stranden, ongerepte natuur en de concentratie van de oudste mensen ter wereld. “Daar is karate zo’n beetje wat wielrennen is voor Vlaanderen”, vertelt Mario Michiels van de organiserende club. “De deelstaatregering van Okinawa zendt de grootmeesters uit om de sport en de denkwijze die zij handhaven, bekend te maken bij het grote publiek. Ze kozen Vlaanderen uit omwille van de centrale ligging in Europa. Hubert Laenen, stichter van Shaolin Dojo in de jaren ’80 is al vele malen op bezoek geweest en heeft daar goede contacten.” In De Sporthal aan de Lostraat geven de 4 bejaarde maar kranige grootmeesters (9de en 10de dan) een internationaal seminarie met deelnemers van gans Europa, van Finland over Spanje tot Oekraïne. Daarvoor wordt er een tatami in de grote hal gelegd van 680 m² en nog een 144 m² in de gymzaal. Van ’s morgens 9.30 u tot ongeveer 16 u mag het publiek een kijkje komen nemen op de tribune.

“Het is onze bedoeling om in dit open stijl "Guardians of Ryukyu" weekend oude technieken en geheime combinaties te onthullen die verborgen zijn in onze verschillende vechtsporten door middel van prachtige, internationaal erkende Sifu en Sensei. De Sensei en Sifu's hebben een onbetwiste reputatie als een van de 'martial best of the best' en hebben jarenlang gestudeerd onder internationaal bekende Masters en Grandmasters. Het is zeer zeldzaam om dit soort opgebouwde internationale ervaringen op één gigantische Tatami te hebben.In wezen proberen we de oorsprong te vinden van vele moderne en traditionele vechtsporttechnieken, die in onze bevindingen en dankzij onze persoonlijke contacten met echte Okinawa-meesters tot nu toe allemaal diep geworteld zijn in Okinawa en China”.

 De Heistse club is trouwens niet gericht op competitiesport maar beschouwt de krijgskunst eerder als een ‘levenswijze’ en legt zich tot op het doorgeven van de technieken naar aloude Japanse traditie. Ook de Heistse burgemeester Luc Vleugels trekt regelmatig de kimono aan bij Shaolin Dojo.

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Clem Vercammen

Clem Vercammen is een gevestigde waarde en vertrouwde naam in de juwelen- en uurwerkenwereld! Je vindt er een enorm aanbod juwelen en horloges en kan deze er ook laten repareren in het eigen atelier.

lees meer

Zakenkantoor Gorris (AXA)

Zakenkantoor Gorris, uw AXA bank en kredietagent in Heist-op-den-Berg. Het dynamische team staat klaar voor al uw financiële vragen omtrent kredieten, beleggingen, erven, sparen, ... Wij willen dat de klanten zich 'thuis' voelen.

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Speciale promoties Check het hier