Nieuws uit de regio

13-01-2020 - Heist-op-den-Berg

Heist even Europees centrum van karate

Vanaf woensdag 16 januari zijn 4 grootmeesters in de krijgskunst uit het Japanse Okinawa te gast in Vlaanderen. Ze worden ontvangen in het Vlaams parlement, op het gemeentehuis van Leuven, in het Antwerpse provinciehuis, maar het hoogtepunt van het bezoek is een internationale stage in De Sporthal in Heist op zondag 19 januari, waar ook het publiek mag komen kijken.

Deze zomer, tijdens de Olympische Spelen in Tokio, doet karate zijn intrede op het olympisch programma. Dat wordt bij de Heistse club Shaolin Dojo ingezet met het bezoek van enkele grootmeesters uit de Japanse krijgskunst  uit Okinawa, het mekka van de krijgskunst. Okinawa, het subtropische eiland in het zuiden van Japan, kenmerkt zich door de mooie stranden, ongerepte natuur en de concentratie van de oudste mensen ter wereld. “Daar is karate zo’n beetje wat wielrennen is voor Vlaanderen”, vertelt Mario Michiels van de organiserende club. “De deelstaatregering van Okinawa zendt de grootmeesters uit om de sport en de denkwijze die zij handhaven, bekend te maken bij het grote publiek. Ze kozen Vlaanderen uit omwille van de centrale ligging in Europa. Hubert Laenen, stichter van Shaolin Dojo in de jaren ’80 is al vele malen op bezoek geweest en heeft daar goede contacten.” In De Sporthal aan de Lostraat geven de 4 bejaarde maar kranige grootmeesters (9de en 10de dan) een internationaal seminarie met deelnemers van gans Europa, van Finland over Spanje tot Oekraïne. Daarvoor wordt er een tatami in de grote hal gelegd van 680 m² en nog een 144 m² in de gymzaal. Van ’s morgens 9.30 u tot ongeveer 16 u mag het publiek een kijkje komen nemen op de tribune.

“Het is onze bedoeling om in dit open stijl "Guardians of Ryukyu" weekend oude technieken en geheime combinaties te onthullen die verborgen zijn in onze verschillende vechtsporten door middel van prachtige, internationaal erkende Sifu en Sensei. De Sensei en Sifu's hebben een onbetwiste reputatie als een van de 'martial best of the best' en hebben jarenlang gestudeerd onder internationaal bekende Masters en Grandmasters. Het is zeer zeldzaam om dit soort opgebouwde internationale ervaringen op één gigantische Tatami te hebben.In wezen proberen we de oorsprong te vinden van vele moderne en traditionele vechtsporttechnieken, die in onze bevindingen en dankzij onze persoonlijke contacten met echte Okinawa-meesters tot nu toe allemaal diep geworteld zijn in Okinawa en China”.

 De Heistse club is trouwens niet gericht op competitiesport maar beschouwt de krijgskunst eerder als een ‘levenswijze’ en legt zich tot op het doorgeven van de technieken naar aloude Japanse traditie. Ook de Heistse burgemeester Luc Vleugels trekt regelmatig de kimono aan bij Shaolin Dojo.

Gunter Bosmans

Kasseien - Kleiklinkers - Natuursteen - Recuperatiesteen … Gelegd of voor de doe-het-zelver

lees meer

Bosmans Slaapcomfort Center

Wie goed slaapt is gezonder, energieker en opgewekter. Bij Bosmans Slaapcomfort vind je een enorm aanbod slaapsystemen, hoofdkussens, dekbedden en bedtextiel.

lees meer

Fietsen Moons Roger

verkoop fietsen - fietskledij - elektrische fietsen - fietsaccessoires - herstellingen Meer dan 25 jaar ervaring

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

Speciale promoties Check het hier