Monumentaal verhaal

Voor wie op een mooie herfstdag op pad wil, is de fietstocht ‘Een monumentaal verhaal’ misschien wel een leuk plan. Deze fietsroute werd gelanceerd in het kader van Open Monumentendag want deze route biedt je meer dan een sportieve namiddag. Je komt er ook meer te weten over verschillende monumenten met een erfgoedkundige waarde. De ideale manier om de geschiedenis, het erfgoed, de cultuur en natuur in de BoDuKaP-gemeenten te ontdekken.

Fiets langs de bunkers van de KW-linie
Wie zijn ogen als eens goed de kost gegeven heeft in de gemeenten Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver zal her en der al wel eens een bunker opgemerkt hebben.  Doorheen deze gemeenten loopt immers de KW-linie, een verdedigingslijn en antitankversperring tussen Koningshooikt en Waver die net voor WOII gebouwd werd om België te  beschermen tegen de Duitse invasie. Deze speciale fietsroute brengt je langs de bunkers van deze KW-linie die loopt vanaf de Dijle in Keerbergen over Peulis en Onze-Lieve-Vrouw-Waver tot aan het fort van Koningshooikt. De verdedigingslijn kreeg de codenaam K.W. mee naar de twee gemeentenamen waartussen ze werd uitgebouwd, namelijk  Koningshooikt en Waver (in Waals Brabant). Na afloop van WOII werden de bunkers, die tijdens de oorlog allemaal dichtgemaakt werden, hergebruikt als aardappelkelder,  wijnkelder, veredeld tuinhuis of stalling voor dieren. Ze blijven een stille getuige van een turbulente periode in de Belgische geschiedenis.

Monumentaal erfgoed
Tijdens het fietsen passeer je heel wat erfgoed met elk een eigen verhaal zoals ’t Brughuizeke of ’t Smiske in Rijmenam, het instituut van de Ursulinen met wintertuin in Onze- Lieve-Vrouwe-Waver, het Sint-Michielskasteel en tal van militair erfgoed en overgebleven hoeven in Sint-Katelijne-Waver en Heemmuseum het Molenijzer, Ter Speelbergen het oude gemeentehuis of de Grote Krankhoeve in Putte. In de brochure krijg je bij elke bezienswaardigheid het monumentaal verhaal te lezen over de geschiedenis ervan.

Kastelenwandeling
Kastelen … ze blijven tot de verbeelding spreken! Hoe oud zijn ze, wie heeft er gewoond en wat heeft er zich afgespeeld. In Duffel zijn er nog een aantal kasteelgebouwen en zijn  ook nog sporen terug te vinden van kastelen die al geruime tijd geleden werden afgebroken. Een boeiende wandeling van zo’n 5km leidt je langs een stuk kastelengeschiedenis van de gemeente. Je leert meer over Kasteel Ter Elst, het verdwenen kasteel van Muggenberg en kastelen Perwijs, De Locht en Gevers.

De brochure 'Een monumentaal verhaal'  en het fietsplan van deze route is verkrijgbaar in het gemeentehuis en de bibliotheek van Putte of online www.putte.be/een-monumentaal-verhaal

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Dansstudio Kick-iT

Dansschool, danslessen, workshops, verkoop danskledij

lees meer

Het Reklameklokje

Gratis weekblad voor de regio Heist-op-den-Berg, Beerzel, Berlaar, Berlaar-Heikant, Booischot, Grootlo, Hallaar, Hulshout, Heist-Goor, Itegem, Pijpelheide, Putte, Schriek, Wiekevorst en Begijnendijk. Een uitgave van drukkerij-uitgeverij Peeters nv.

lees meer

Lekka Lekka

Lekkere ijsjes in verrassende, uitgebreide smaken.

lees meer

Hair & Beauty

Verkoop van professionele kappers- en schoonheidsproducten Haarverzorging - Kleuringen - Stylingproducten - Make-up - Nagelverzorging

lees meer

Speciale promoties Check het hier