Nieuws uit de regio

21-10-2024 - Heist-op-den-Berg

De politie ziet u vanuit de lucht

Op het Kerkplein, boven op de Heistse berg, werden de nieuwe drones van de politie voorgesteld. In het verleden werden soms ook al drones gebruikt, maar die werden aangeleverd door externe diensten, wat veel tijdverlies opleverde en technisch soms niet compatibel was met andere communicatiemiddelen van de politie. Het project werd uitgerold door de politiezone Heist, in samenwerking met de zones Berlaar-Nijlen, Lier en Bodukap onder supervisie van de Heistse commissaris Michael Pancken en met Bram Schoors als operationeel verantwoordelijke.  Elke zone heeft een kleine drone die overal onmiddellijk kan ingezet worden en samen hebben ze één grote drone voor geplande evenementen als bijvoorbeeld Hestival.

‘Efficiënt en effectief’

“De drones kunnen ingezet worden voor verschillende opdrachten en zullen ons toelaten op efficiënter en effectiever te werken”, aldus Michael Pancken. “Dat kan gaan van opzoeken van vermiste personen, een verkeersongeval overzien tot gerechtelijke onderzoeken allerhande. De toestellen zullen effectief in werking gaan vanaf 1 januari en daaraan is een lange tijd van consultatie, opzoekingen en samenstelling van procedures vooraf gegaan, onder meer om in overeenstemming te zijn met de privacy van de burgers. Elke zone heeft 2 mensen opgeleid als specifieke drone-piloten, vrijwilligers die, naast hun gewoon politiewerk, zullen in gezet om de hoogtechnologische apparaten te gebruiken.”

Kwaliteitsvolle machines

De toestellen die PZ Heist en de andere zones in gebruik genomen hebben, zijn voor het eerst actief in Vlaanderen. De kleine drones kunnen ongeveer 50 minuten aan een stuk in de lucht blijven en de grote een half uur en hebben een sterke zoom. Ze beschikken ook over een infrarood camera zodat warmtebronnen kunnen opgespoord worden. En dat ze waterbestendig zijn, werd al bewezen tijdens de demonstratie op het Kerkplein die gebeurde in de gietende regen, waarbij meteen kon vastgesteld worden dat er weinig volk over de maandagmarkt liep. De beelden die gemaakt worden, kunnen live doorgestreamd worden naar bijvoorbeeld een commandopost van de politie, waar ze op een groot scherm kunnen  bekeken worden. Het hele project, de vliegende camera’s en bijhorende opleidingen, kosten samen ongeveer 55.000 euro. De toestellen werden geleverd door het Droneland team van Heistenaar Guy Verhoeven (Guy Folie voor de vrienden)

Tuinrama

Om je tuin en terras gezellig en comfortabel in te richten heeft Tuinrama alles in huis. Je geniet er naast een ruime keuze aan tuinmeubelen, -accessoires en barbecues van een persoonlijke aanpak en uitstekend advies.

lees meer

De Vier Bollekes

Fan van chocolade, ambachtelijke zoetigheden en delicatessen? Bij De Vier Bollekes kan je terecht voor allerlei lekkernijen en de zoetste geschenken. Niet zo'n zoetebek? Dan vind je vast wel iets in het assortiment originele pasta's, oliën, thee, likeuren of andere heerlijkheden.

lees meer

Maris Natuursteen

Enorme voorraad - Snelle levering - Scherpe prijzen - Eigen vakkundige plaatsingsdienst

lees meer

De Studio

Of je je nu goed in je vel wil voelen, gewoon aan je conditie of figuur wil werken of je wil voorbereiden op een sportprestatie. Bij De Studio ben je op de juiste plaats. Tijdens de individuele workout sessies en groepssessies ga je steeds terug naar de basis op zoek naar meer fysieke, mentale en emotionele energie.

lees meer

Speciale promoties Check het hier