Nieuws uit de regio

18-10-2024 - Heist-op-den-Berg

Heist wint een prijs met zijn bomen

Het lokale bestuur van Heist-op-den-Berg won de ‘1 – 2 – tree award’,  een prestigieuze groenaward voor het project ‘Boom van de Toekomst’. Heist-op-den-Berg heeft de laatste jaren niet alleen bijzonder veel nieuwe bomen aangeplant, maar verzorgt ook zijn oude bomen. Bartel Van Riet reikte de prijs uit die de gemeente onder meer verdiende voor het verzorgen van de oude eik op de berghelling aan het gouden kruispunt en de jonge erfgoedbomen die werden geplant uit stekken van de oude Hollandse linden van de abdij van Tongerlo.

Niet alleen gebouwen zijn ‘erfgoed’

Elk jaar organiseert de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) de Openbaar Groenawards om vernieuwende en inspirerende openbare groen- en bijenvriendelijke realisaties in de kijker te zetten. De wedstrijd bestaat uit zes verschillende onderdelen waarvoor de lokale besturen een kandidatuur kunnen indienen. Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg nam dit jaar deel in verschillende categorieën. Voor één van die categorieën, ‘erfgoedbomen’, nomineerde de VVOG Heist-op-den-Berg daarbovenop voor de publieksprijs.  Daarvoor kon gestemd worden tot en met 12 september.  Tijdens de jaarlijkse Groen Expo eind september mocht Heist-op-den-Berg de award voor deze categorie al in ontvangst nemen.

Oude bomen vangen veel wind

Enerzijds kreeg de oude en bekende eikenboom op de befaamde berghelling recent heel wat aandacht. Uit onderzoek bleek dat die eikenboom ziek was. Het lokale bestuur ging meteen over tot maatregelen om de mooie boom te herstellen. Zo werd onder meer het perk rondom de boom afgesloten en aangeplant met bloeiende bloemen en planten, waardoor de boom meer ruimte en rust kreeg. En dat heeft geloond, want de gezondheidstoestand van de eik is recent zeer sterk verbeterd, zo blijkt uit onderzoek van boomdeskundigen.

Jonge bomen met een oud verhaal

Anderzijds omvatte het project ook een aanplant van jonge erfgoedbomen. Er zijn de afgelopen jaren enkele nieuwe boompjes aangeplant op en rond de berghelling. Die zijn afkomstig van eeuwenoude bomen van de dreef aan de abdij van Tongerlo in Westerlo. De Hollandse linden in de dreef in Tongerlo weten al 347 jaar de tand des tijds te doorstaan. Intussen is de hele dreef beschermd als cultureel erfgoed. Het genetisch materiaal is er bijzonder waardevol. Op die manier krijgen ook die bomen een tweede leven in Heist-op-den-Berg.

Chris Scheirs

Op zoek naar iets lekkers om vanavond te eten of naar een smakelijk menu voor uw feest? Bij Chris Scheirs kan je dagelijks terecht voor kwalitatieve producten en ook voor de catering van uw feest bent u er aan het juiste adres.

lees meer

De Studio

Of je je nu goed in je vel wil voelen, gewoon aan je conditie of figuur wil werken of je wil voorbereiden op een sportprestatie. Bij De Studio ben je op de juiste plaats. Tijdens de individuele workout sessies en groepssessies ga je steeds terug naar de basis op zoek naar meer fysieke, mentale en emotionele energie.

lees meer

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

Bergstraatcomité

In de Bergstraat moet het aangenaam winkelen, wandelen en ontspannen zijn! Het Bergstraatcomité zorgt voor een mooie en levendige straat waar het fijn vertoeven is.

lees meer

Speciale promoties Check het hier