Nieuws uit de regio

08-10-2024 - Heist-op-den-Berg

Is het Speelbos gered?

De initiatieven van de actiegroep Red het Speelbos blijken hun vruchten afgeworpen te hebben: de adviseur van de Raad van State stelt voor om het RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) van de Aldi-site tussen de Stationsstraat en de Oude Liersebaan niet goed te keuren omdat er nooit een MER (Milieu Effecten Rapport) werd opgesteld. Die uitspraak kwam er op vraag van de 611 bezwaarschriften die werden opgesteld door buurtbewoners zoals Jasper Leys, Greenpeace, Boomalarm vzw en Bos+ omdat op de site een speelbos van ongeveer 70 are zou verdwijnen.

Al 6 jaar actie voeren

Reeds in 2018 werden de eerste plannen voorgesteld waarbij net achter de lokalen van Chiro Heist-Centrum appartementsblokken met tot 7 bouwlagen zouden komen. Bij het opstellen van het RUP vonden twee publieke raadplegingen plaats. Bij de eerste publieke raadpleging in 2020 hadden het oudercomité, buurtbewoners en Chiro Heist-Centrum brieven gestuurd met de vraag om van het bestaande bos, gelegen in het RUP, een bouwvrij speelbos in te plannen. Een eerste petitie met 1200 handtekeningen leverde slechts een beperkt resultaat op waarbij een kleine groene zone werd ingetekend met hoogstammige bomen, waarvoor geen garanties waren dat die een publiek karakter zou hebben.

Ook in stedelijk gebied zijn bossen nodig

Milieu-organisaties Greenpeace en BOS+ zijn tevreden: “De nieuwe bomen die geplant zouden worden, kunnen niet tippen aan het Speelbos. Want bestaande bossen herbergen veel meer biodiversiteit en slaan veel meer CO2 op dan nieuwe bossen", vertelt Ruth-Marie Henckes van Greenpeace. “We hebben zo’n stedelijke bossen net nodig als bescherming tegen extreme regenval en hittegolven.” Een argument dat mede de doorslag heeft gegeven bij de Eerste adviseur. Die biodiversiteit werd onder meer vastgesteld door buurtbewoner Jasper Leys die alles samen ongeveer 900 verschillende soorten planten, dieren en insecten heeft gevonden op het terrein.  De tuin van Jasper, die aan de Stationsstraat woont, maakt trouwens deel uit van het voorliggende RUP. Een del van de site, het voormalige terrein van Bouwmaterialen Mattijs, werd bewust uit het RUP gehouden zodat daar de eerste appartementsblokken al verschenen zijn.

Actie heeft veel geld gekost maar resultaat opgeleverd

Het bezwaar bij de Raad van State, dat ongeveer 8000 euro kost, werd gefinancierd door enkele benefietacties en de steun van Greenpeace. “Een uitspraak ten gronde moet nog komen, maar meestal volgt de Raad van State het advies van de auditeur, zodat wij er bijna zeker van zijn dat het oorspronkelijke RUP van de gemeente en de projectontwikkelaar zal geschrapt worden en er eerst een MER moet opgemaakt worden. Op die manier bestaat de kans dat het Speelbos behouden kan worden”, aldus Senne Heremans, namens het actiecomité Red het Speelbos.

Anna-Mit

Ontbijt- en lunchbar

lees meer

De Studio

Of je je nu goed in je vel wil voelen, gewoon aan je conditie of figuur wil werken of je wil voorbereiden op een sportprestatie. Bij De Studio ben je op de juiste plaats. Tijdens de individuele workout sessies en groepssessies ga je steeds terug naar de basis op zoek naar meer fysieke, mentale en emotionele energie.

lees meer

Boexstaens Optiek

U wil toch ook het beste voor uw ogen? Bij Boexstaens Optiek kan je terecht vooreen uitgebreide keuze brillen, zonnebrillen en kinderbrillen maar ook voor lenzen.

lees meer

Zakenkantoor Gorris (AXA)

Zakenkantoor Gorris, uw AXA bank en kredietagent in Heist-op-den-Berg. Het dynamische team staat klaar voor al uw financiële vragen omtrent kredieten, beleggingen, erven, sparen, ... Wij willen dat de klanten zich 'thuis' voelen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier