Nieuws uit de regio

07-10-2024 - Booischot

Booischotse basisschool heeft eigen bibliotheek

Als eerste Heistse school heeft de basisschool van Booischot een eigen bibliotheek geopend voor hun leerlingen, ter vervanging van De Bus. In de vroegere refter van de school verwelkomde directeur Hans Onsea verschillende genodigden die hadden meegewerkt aan de realisatie zoals de medewerkers van de Heistse bib de eigen klusjesman van de school, het onderwijzend personeel en het oudercomité. Voor de nieuwe bibliothecaris van Heist (zeg: ‘teamcoördinator bib’) Pieter-Jan Caestecker (33) was het de eerste activiteit in zijn nieuwe functie. Annelies Van Calster, die namens de Heistse bibliotheek het project getrokken heeft, kreeg de eer om officieel het lintje van de schoolbib door te knippen.

Lezen belangrijk voor ontwikkeling van het kind

“Vorig jaar hebben we sterk ingezet op ‘voorlezen’,” vertelt directeur Hans Onsea “Dit is een logisch voortvloeisel daaruit. In april zijn we met enkele mensen van de bib een schoolbibliotheek gaan bezoekn en een half jaar later hebben we dit al kunnen realiseren. Zelf heeft de school 8000 euro geïnvesteerd, we hadden ook een kleine voorraad en van de Heistse bib hebben we er ook een aantal gekregen. Dat betekent dat we ongeveer 1600 boeken, in allerlei soorten van strips tot informatieve boeken, kunnen uitlenen. Dat gebeurt door een 10-tal vrijwilligers op dezelfde manier als in de grote bibliotheek in Heist-centrum.” Onsea benadrukte ook de waarde en de voordelen van het ‘lezen’: “Het verruimd ons denken, traint de concentratie en is zelfs een medicijn door de focus en ontspanning, allemaal samen bijdragen tot meer geluk voor de lezer”.

De Bus blijft nog rondrijden in Heist

Cultuurschepen Carl Verelst herinnert aan zijn eigen jeugd met een heel klein schoolbibliotheekje in Schriek: “Er was toen geen bibliotheek in Schriek en we moesten daarvoor naar Heist-Goor bij Milleke. Later kwam er een Schriekse bibliotheek en toen die werd afgeschaft, kwam de De Bus in de plaats. Die blijft voorlopig rijden bij alle scholen behalve Booischot. Dit is een pilootproject en we zullen zien wat de toekomst brengt voor de andere Mega-scholen in Heist.” Schepen van onderwijs, Wim Van den Bruel, was als Booischottenaar fier dat in zijn dorp de eerste Heistse schoolbib wordt ingericht, een voorbeeld van ‘veerkrachtig dorp’.

Een échte bibliotheek

De schoolbib is ingericht in de vroegere refter omdat de kinderen, sinds corona, ’s middags hun boterhammetjes opeten in de klas. Alle boekenkasten, die door het oudercomité werden gesponsord, staan op wieltjes, zodat de ruimte nog polyvalent kan gebruikt worden.   Alle boeken zitten in de grote catalogus van de Heistse bib, maar kunnen alleen door de leerkrachten en leerlingen van de school ontleend worden tijdens openingsuren die door plaatselijke vrijwilligers worden bemand. Medewerker van de Heistse bib hebben gezorgd voor de selectie, labeling en uitleeninfrastructuur, zodat het precies een ‘echte bibliotheek is. Ontdek het allemaal op https://heist-op-den-berg.bibliotheek.be

Gunter Bosmans

Kasseien - Kleiklinkers - Natuursteen - Recuperatiesteen … Gelegd of voor de doe-het-zelver

lees meer

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Clem Vercammen

Juwelen - Trouwringen - Uurwerken - Herstelatelier

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Speciale promoties Check het hier