Nieuws uit de regio
07-09-2024 - Heist-op-den-Berg
Feesten zoals vroeger aan 400 j oude Pandoerenhoeve
Op de grens tussen Heist en Hulshout, aan de Bruggeneindse Heibaan is het zondag 8 september feest ter gelegenheid van de 400 jaar oude Pandoerenhoeve, naast de Kaastrooimolen. De Kempense hoeve stond oorspronkelijk in Schriek, aan de Pandoerenhoek, en werd steen voor steen en balk voor balk afgebroken en in 2000 weer opgebouwd is de schaduw van de molen. In de schouwbalk staat het jaartal 1624 duidelijk gegraveerd. Grote bezieler van het project is Gaston Van den Broeck (83) en Mieke Van den Brande (75) die sedert de heropbouw op zondag de bezoekers ontvangen met Kempense gezelligheid.
Hongaarse vluchtelingen
De Pandoerenhoeve getuigt van 4 eeuwen bijzondere geschiedenis. Hoewel ze al eerder bestond ontleende ze haar naam aan de komst van de Pandoeren, Hongaarse vluchtelingen die in de 18de eeuw in de regio verbleven. Als onderdeel van het feest wordt om 13 uur ook de brochure ‘400 jaar Pandoerenhoeve en De Goren’ gelanceerd. Deze publicatie van Heemkring Die Swaene biedt een blik op de geschiedenis van de Pandoerenhoeve en het omliggende landschap. Het document is rijk geïllustreerd en vertelt allerlei fascinerende lokale verhalen over stroperij en grensconflicten. Zo wordeb de verhalen en tradities voor toekomstige generaties bewaard.
Zaklopen, trouwtrekken en volksdansen
Zondag wordt 4 eeuwen Pandoerenhoeve gevierd met een volksfeest als vroeger. Voor de hongerigen zijn er boterhammen met spek aan de haak en in het bakhuis worden demonstraties gegeven hoe onze voorouders brood en taartjes bakten. Je kan je amuseren met authentieke volksspelen zoals zaklopen en touwtrekken en voor de fietsers is een erfgoedfietstocht uitgestippeld die onder meer passeert langs Klein Scherpenheuvel. Natuurpunt begeleidt elk half uur een wandeling door het natuurgebied van de achterliggende Goren. Je kan ook leren dansen op het aanstekelijke ritme van Kempische volksmuziek. En om een blijvende herinnering te hebben aan dit volksfeest, kan je een foto laten maken in de klederdracht van enkele eeuwen geleden. Bovendien kan je de laatste keer de molen in al zijn glorie bewonderen, want binnenkort gaan de wieken er af voor herstelling bij een molenbouwer in Nederland.