Nieuws uit de regio

03-07-2024 - Heist-op-den-Berg

Heist heeft wel een héél grote waterton

Op de site van het Team Openbaar Domein (wat men vroeger de Technische Dienst noemde) heeft het lokaal bestuur een enorme regenwatertank in gebruik genomen om hemelwater beter te benutten. Op die manier wil men het voorbeeld geven om tegen 2030 het doel te bereiken van 1000 l opvang en hergebruik per inwoner. In de nieuwe tank kan ongeveer 426.000 liter, die zal gebruikt worden om alle bloembakken in de gemeente water te geven, de veegwagens te vullen en de toiletten op de site aan de Herentalsesteenweg bij het containerpark te spoelen.

Circulair gebruik van hemelwater

De tank uit gecoat staal heeft een diameter van 12 meter, is 4 meter hoog en is afgedekt met een zeil om verontreiniging te voorkomen. De tank wordt gevuld met regenwater van het 1200 m² grote dak van de loods. Ze is groot genoeg om het hele jaar gebruik te maken van het hemelwater en om lange droge periodes te overbruggen. Vroeger stroomde het regenwater van de site via de regenpijp rechtstreeks naar de Grote Nete. Als de tank vol zou geraken, is er een overloop voorzien die er voor zorgt dat het water in de grond sijpelt om het grondwater aan te vullen.

Deze zomer de tank nog vol

Om ze deze zomer gevuld te krijgen, werd de hulp van Pidpa gekregen. Die hebben zopas een nieuwe, grote waterleiding onder de Grote Nete aangelegd, die nog moet gespoeld worden vooraleer effectief in gebruik te nemen. Ook dat spoelwater komt terecht in de nieuwe tank. Alles samen, met pompinstallaties en leidingen, heeft het project 100.000 euro gekost, waarvan 75 % gesubsidieerd via het Blue Deal programma van de Vlaamse Milieumaatschappij. Dat is een plan dat de Vlaamse regering lanceerde in de strijd tegen de waterschaarste en droogte met minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.

Mijn gezonde voeding

Diëtiste en voedingsdeskundige

lees meer

Sarah's

Trendy damesboetiek Dameskleding - Shapewear - Panty's van topkwaliteit - Accessoires Vanaf maat 34 t/m maat 50

lees meer

Lingerie Ria

  Lingerie, badmode, nachtkleding, ... Bij Lingerie Ria in hartje Putte vind je een overweldigende keuze voor alle maten en alle leeftijden. Bovendien word je er deskundig en persoonlijk begeleid zodat je de beste keuze maakt.

lees meer

Schoenen Valérie

Damesschoenen van maat 35 tot 42, accessoires & handtassen

lees meer

Speciale promoties Check het hier