Nieuws uit de regio

03-07-2024 - Heist-op-den-Berg

Heist heeft wel een héél grote waterton

Op de site van het Team Openbaar Domein (wat men vroeger de Technische Dienst noemde) heeft het lokaal bestuur een enorme regenwatertank in gebruik genomen om hemelwater beter te benutten. Op die manier wil men het voorbeeld geven om tegen 2030 het doel te bereiken van 1000 l opvang en hergebruik per inwoner. In de nieuwe tank kan ongeveer 426.000 liter, die zal gebruikt worden om alle bloembakken in de gemeente water te geven, de veegwagens te vullen en de toiletten op de site aan de Herentalsesteenweg bij het containerpark te spoelen.

Circulair gebruik van hemelwater

De tank uit gecoat staal heeft een diameter van 12 meter, is 4 meter hoog en is afgedekt met een zeil om verontreiniging te voorkomen. De tank wordt gevuld met regenwater van het 1200 m² grote dak van de loods. Ze is groot genoeg om het hele jaar gebruik te maken van het hemelwater en om lange droge periodes te overbruggen. Vroeger stroomde het regenwater van de site via de regenpijp rechtstreeks naar de Grote Nete. Als de tank vol zou geraken, is er een overloop voorzien die er voor zorgt dat het water in de grond sijpelt om het grondwater aan te vullen.

Deze zomer de tank nog vol

Om ze deze zomer gevuld te krijgen, werd de hulp van Pidpa gekregen. Die hebben zopas een nieuwe, grote waterleiding onder de Grote Nete aangelegd, die nog moet gespoeld worden vooraleer effectief in gebruik te nemen. Ook dat spoelwater komt terecht in de nieuwe tank. Alles samen, met pompinstallaties en leidingen, heeft het project 100.000 euro gekost, waarvan 75 % gesubsidieerd via het Blue Deal programma van de Vlaamse Milieumaatschappij. Dat is een plan dat de Vlaamse regering lanceerde in de strijd tegen de waterschaarste en droogte met minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.

Heytens

Op zoek naar het geknipte deco-idee? Welke stijl u ook verkiest, bij Heytens vindt u inspiratie bij de vleet. Kiezen uit het ruime aanbod stoffen en materialen, opmeten en laten plaatsen. Op naar een nieuw interieur?

lees meer

Garage Wuyts

Op zoek naar een wagen voor particulier gebruik, een bestelwagen of een compacte truck? In het aanbod Hyundai of Isuzuwagens vindt u vast en zeker een wagen die voldoet aan al uw wensen.

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Speciale promoties Check het hier