Nieuws uit de regio

13-05-2024 - Hallaar

Natuurspeeltuin Hobbeldonk terug open

De avontuurlijke speelplek met waterpartijen in het provinciaal domein Averegten  moest vorig jaar gesloten worden omwille van de slechte waterkwaliteit. Maandag 13 mei  werd de originele speelplek opnieuw geopend door deputés Jan De Haes en Mirielle Colson, in aanwezigheid van de kinderen van het 1ste leerjaar van De Droomboom in Itegem  en enkele bewoners van wzc Ten Kerselaere.  Een ingenieus pompsysteem met biofilters en waterzuiverende planten zorgt dat de vijvers in een warme zomer niet meer droog komen te staan en het steeds ‘zwemwaterkwaliteit’ is.

“Kinderen moeten zich vuil kunnen maken”

“In mijn jeugd was het een unicum als er als eens een reiger kon gespot worden aan de vijvers in de buurt’, weet Jan De Haes nog die ook nog herinnerde dat er ooit plannen waren om het hele bos te verkavelen, wat gelukkig ten dele is kunnen vermeden worden. “Vandaag zie je regelmatig reigers, wat bewijst dat er ook steeds meer vis in de vijvers rondom Averegten zit. Af en toe kan je zelfs een reetje spotten in het bos.” Dat ‘kinderen zich af en toe moeten kunnen vuilmaken’ is een bekend motto van de Itgemse deputé, die dat ook bijzonder tevreden is dat er teug kan geravot worden in Hobbeldonk.

Water altijd in beweging

“Er wordt hier vooral ingezet op ‘spelen in de natuur’, “ aldus Mireille Colson. “Bij klassieke speeltoestellen zijn de treden allemaal op gelijke afstand, maar hier is het heel wat avontuurlijker, goed voor de kleine en grote motoriek van de kinderen.” Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om tegen de lente de Hobbeldonk opnieuw speelvaardig te krijgen, onder meer door het natte weer dat niet toeliet om zware machines te gebruiken. Onder de grote vijver is een pompstation dat zorgt dat het water steeds in beweging is en gefilterd wordt door lavasteen. Een deel van het parcours is ook rolstoelvriendelijk gemaakt zodat mensen op leeftijd ook de kinderen kunnen zien ravotten. Die kunne trouwens zelf een bijdrage leveren aan de natuur door met de hand water op te pompen zodat er stroming blijft in de vijvers.

In de marge werd nog vernomen dat de provincie bijkomende rustbanken gaat plaatsen tussen de nieuwe parking en het Boshuis, zodat  minder fitte wandelaars tussendoor even kunnen rusten.

La Trattoria

Italiaans restaurant

lees meer

De 46

U kan er genieten van (h)eerlijke Franse en Italiaanse keuken. De gerechten worden volledig zelf bereid met verse,hoogwaardige kwaliteitsproducten. De pasta's en pizza's kunnen ook afgehaald worden.

lees meer

La Cita

La Cita bevindt zich in het hartje van de Bergstraat. Met enkele troeven zoals het gebruik van verse producten, een vriendelijke service, een gezellig terras en een warme sfeer wil La Cita het verschil maken.

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Speciale promoties Check het hier