Nieuws uit de regio

08-05-2024 - Hallaar

80 jaar geleden viel de bommenwerper in Hallaar

In de nacht van 11 op 12 mei 1944 werd boven Hallaar een Lancaster bommenwerper neergeschoten door een Duitse nachtjager. Daarbij kwamen de 7 inzittenden om het leven.  Zondag 12 mei vanaf 19 u wordt dat feit herdacht met een kleine plechtigheid  aan het monument dat aan de Verkensstraat werd opgericht. Basisschool De Merel, verschillende vaderlandslievende verenigingen, de Groepering van Reserve-officieren en vooral de K. Fanfare De Berthoutzonen zorgen voor een stijlvolle herdenking met de steun van het gemeentebestuur.

6 Engelsen en een Canadees

80 jaar geleden was de Lancaster van het 103 Squadron van het RAF Bomber Command op weg naar het station van Hasselt. De bedoeling was om het Duitse Leger te beletten om versterkingen aan te voeren naar de zone waar de in de steigers staande invasie van het continent zou plaatsvinden. Ook het station van Leuven en de Duitse kazernes in het Kamp van Leopoldsburg waren doelwitten. Het squadron verloor die nacht 2 Lancasters. Een daarvan stortte neer in Hallaar bij Heist-op-den-Berg en de volledige bemanning kwam daarbij om het leven. De slachtoffers waren P/O Richard Whitley (piloot), Sgt Keith L. Ramage (boordwerktuigkundige), WO2 James A. Carter RCAF (navigator), Sgt John W. Smith (boordschutter), F/S Ronald B. Webb (bommenrichter), Sgt Peter N. Crutchfield (radio operator) en Sgt Kenneth M. Martin (boordschutter), 6 Engelsen en 1 Canadees. Ze hebben allen hun laatste rustplaats op het Schoonselhof-kerkhof te Antwerpen. 65 jaar later, in 2009, werd in de buurt waar de bommenwerper viel een gedenkmonument ter ere van de gesneuvelden opgericht in aanwezigheid van afvaardigingen van de  Canadese en Britse ambassades en familieleden van de verongelukte crew.

Protocol

Basisschool De Merel heeft het peterschap aangenomen van het monument om zo een concrete houvast te hebben als er in de klas wordt gesproken over WOII. Zij brengen die avond een korte evocatie rond ‘nooit meer oorlog’. Marc De Raet, voorzitter van de K. Fanfare De Berthoutzonen, is de ceremoniemeester van de plechtigheid.   “Daar komt heel wat protocol bij kijken”, vertelt De Raet, “maar gelukkig is onze dirigent Bert Van Thienen actief bij de muziekkapel van het leger en kent hij wat van de plichtplegingen”.

De ceremonie bestaat uit een aantal toespraken van onder meer burgemeester Moons, groet aan de vlag, neerlegging van bloemenkransen en uitvoeringen door de fanfare van de nationale hymnes van het Verenigd Koninkrijk, Canada en België en natuurlijk De Last Post als afsluiting.

 

 

Dansstudio Kick-iT

Dansschool, danslessen, workshops, verkoop danskledij

lees meer

Decomundo

High-end Designmeubelen voor Binnen en Buiten.  

lees meer

Brilcenter

Naast een ruim gamma optische brillen, zonnebrillen of sportbrillen van allerlei kwaliteitsmerken is Brilcenter ook gespecialiseerd in contactlenzen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier