Nieuws uit de regio

26-03-2024 - Heist-op-den-Berg

Een Amerikaanse stierkikker gezien of gehoord?

De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker en eet alles wat in zijn bek past. Op de kaart van Vlaanderen van het verspreidingsgebied staat Heist-op-den-Berg rood ingekleurd. Daarom doet Natuur & Bos beroep op de bezoekers van de Netevallei om de populatie beter in kaart te brengen. Gekende geïsoleerde locaties zijn opgenomen in de bestaande afvangstcampagnes, buiten de gekende populaties is er een snelle actie nodig. Nieuwe waarnemingen zijn daarom van onschatbare waarde en kunnen doorgegeven worden via waarnemingen.be (https://waarnemingen.be/go/lithobates-catesbeianus/?showcase=1).

Allemaal samen tegen de veelvraat

Met het Life-project 3n-Stierkikker bundelen verschillende partners hun krachten om de Amerikaanse stierkikker duurzaam te bestrijden. Dat is een samenwerking tussen Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid en Natuurpunt vzw en krijgt de medewerking van de provincie Antwerpen.  Een cruciaal aspect van deze bestrijdingsinspanning is een grondige kennis van de verspreiding van deze soort. Naast zijn grote vraatzucht is hij  ook drager van verschillende ziektes. Het -project maakt gebruik van verschillende bestrijdingstechnieken om de verspreiding van de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te stoppen.

Hoe herken je een Amerikaanse stierkikker

De mannelijke stierkikker maakt een laag grommend keelgeluid dat lijkt op het loeien van een rund. Dit geluid is een duidelijk herkenningspunt (https://waarnemingen.be/sounds/45718/). De paarroep van het mannetje is tot op meer dan een kilometer te horen. Amerikaanse stierkikkers zijn dan ook vooral te vinden door op de roep af te gaan. Ze zijn veruit de grootste kikkers die in onze streken voorkomen. Volwassen dieren kunnen een grootte van meer dan 20 cm halen, met een gewicht van meer dan 500 g. Ze hebben één keelkwaakblaas, een opvallend groot trommelvlies en geen ruglijsten of groene rugstreep.

De Bollekeshoef

KINDERBOERDERIJ - STAL - HAPJE & DRANKJE

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

Villa Monte

Hotel, ontbijtbar & events

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

Speciale promoties Check het hier