Nieuws uit de regio

21-03-2024 - Heist-op-den-Berg

Zaterdag 23 maart zomaar een fiets te winnen in Sjans

Het fietsatelier van de kringloopwinkel Sjans heeft op 20 jaar tijd 15.000 fietsen een nieuw leven gegeven. Het atelier zorgt niet alleen voor de verkleining van de afvalberg, maar wil ook mensen activeren met een tijdelijk werkervaringscontract.  "De opleiding en tewerkstelling bieden een opstap naar een verdere plaats op de arbeidsmarkt,” aldus begeleider Jan Vanderwegen. De 15.000ste fiets, een vrij nieuwe, stevige damesfiets van het merk Cortina,  werd voorgesteld in het nieuwe atelier in de Cederstraat achter de grote Sjanswinkel in de Noordstraat te Heist.  Wie zaterdag 23 maart iets koopt in één van de 8 Sjans Kringloopwinkels kan hem zomaar winnen.

Eén op twee fietsen wordt hersteld

In april 2023 is het fietsatelier vanuit de kringloopwinkel verhuist naar het huidige atelier in de Cederstraat.  Daar werken 6 tot 8 herstellers aan de fietsen die werden opgehaald of binnengebracht via 8 tweedehandswinkels. “Beginnende en meer ervaren medewerkers werken dus samen met elkaar en kunnen dan ook van elkaars ervaring leren”, vertelt Jan Vanderwegen (57) die sinds 2015 werkbegeleider is. “Van alle binnengebrachte fietsen wordt ongeveer de helft hersteld en van de rest worden de nog bruikbare onderdelen gestockeerd. Wat we nieuw aankopen zijn vooral kettingen en tandwielen, remkabels voor de veiligheid en elektrische fietsverlichting. We hebben al een paar keer een Eddy Merckx of een Bianchi hersteld en de laatste tijd ook al elektrische fietsen. Het probleem daarbij is vooral de batterijcapaciteit. We kunnen die zelf uitmeten en wanneer ze nog 70 % haalt, wordt ze terug verkocht. Problemen met de software hopen we binnenkort ook te kunnen aanpakken”.

Toernevies of schroevendraaier

Nieuwe werknemers krijgen een gedegen opleiding op de werkvloer tot fietshersteller. Nadien kunnen zij zelfstandig aan de slag om rijklare fietsen te maken. Dat zijn soms leefloners, mensen die terug een arbeidsritme moeten aanleren of anderstalige nieuwkomers. “Die leren de technische termen vooral op werkvloer en daar moet ik soms wel op letten”, vertelt Jan, “Ik moet zorgen dat ik ‘schroevendraaier’ zeg in plaats van ‘toernevies’. Anderstaligen die Nederlands leerden, klagen wel eens da  t het dialect nog een grote verschil is”. Het nieuwe atelier , dat ook meer professioneel is ingericht zorgt dat bijna 1000 fietsen terug naar een nieuwe eigenaar kunnen.

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

L'air et L'eau

Weg met zorgen en stress na een heerlijke relaxmoment in de sauna of jacuzzi. L'air et L'eau is thuis in wellness! Je vindt er gegarandeerd een sauna voor binnen of buiten, een jacuzzi, warmtepomp of outdoor living artikelen van gekende merken om thuis heerlijk te relaxen. Een weldaad voor zowel je mentale als fysieke weerbaarheid!  

lees meer

Het Reklameklokje

Gratis weekblad voor de regio Heist-op-den-Berg, Beerzel, Berlaar, Berlaar-Heikant, Booischot, Grootlo, Hallaar, Hulshout, Heist-Goor, Itegem, Pijpelheide, Putte, Schriek, Wiekevorst en Begijnendijk. Een uitgave van drukkerij-uitgeverij Peeters nv.

lees meer

Kaderke.be

Kaderke.be staat voor kwaliteit, goed advies en een eindeloos aantal mogelijkheden ... tot in de perfectie! Je kan er terecht voor kwalitatieve inlijstingen, kaders, spiegels, kunstrestauraties, ophangsystemen, Art on Demand en fotomontages.

lees meer

Speciale promoties Check het hier