Nieuws uit de regio

09-02-2024 - Booischot

Een feest voor de patroonheilige tegen tandpijn

Omdat Salvator, waarnaar de Booischotse kerk is vernoemd, eigenlijk Jezus Christus is, heeft het dorp niet echt een beschermheilige. Daarom werd al jarenlang de heilige Apollonia vereerd op de zondag die het dichtst tegen 9 februari lag. De Landelijke Gilde van Booischot wil deze traditie nieuw leven inblazen en organiseert op zaterdagavond 10 februari een ‘katogen’wandeling, waarbij je de weg moet zoeken aan de hand van reflectoren. Voor wie het nog een beetje spannender wil maken, kan onderweg het dorpsraadsel oplossen rond het mysterie van de Bokkenrijders.

Opnieuw een hoogdag in Booischot

“Apploinke was vroeger een hoogdag in Booischot”, begint Wim Van den Bruel van de Landelijke Gilde het verhaal, “Op zondag was er een bijzondere hoogmis, gevolgd door een zegening met de relikwie van de heilige. De Heilige Apollonia werd vooral aangeroepen tegen de tandpijn. Met de jaren ontstond er een grote feestmarkt, die uitgroeide tot een jaarmarkt van plaatselijke winkeliers tot marktkramers. Er stonden op de Dorpsplaats en in de Dorpsstraat marktkramen aan beide zijden van de straat. Daar kwam veel volk op af, ook van buiten de gemeente. Helaas de tand des tijds heeft hier zijn werk gedaan en alles is stilletjes uitgestorven. Behalve Chiro Booischot, zij zijn blijven vasthouden aan deze traditie met hun Apploinkes-eetdag, nu zondag 11 februari  tussen 11.30 en 19u in hun lokalen.”

Er gebeuren rare dingen in het dorp

De Landelijke Gilde wil terug aanknopen met deze traditie en start met een katogen wandeling, waarbij met een zaklamp op reflecterende katogen de weg moet worden gezocht . Maar het is meer dan dat. Onderweg is er nog een heus dorpsraadsel dat kan opgelost worden. Daarvoor wordt even terug in de tijd gegaan tot 1777:  In Booischot gebeuren vreemde dingen en op een avond ziet Hendrik iets vreemd in de lucht. Is dat echt een persoon op een bok die over het dorpsplein vliegt? Had Hendrik te veel gedronken of schuilt er toch een grond van waarheid in zijn verhaal? Zijn er echt Bokkenrijders actief in Booischot? De info om dit raadsel te ontcijferen vind je onderweg tijdens het wandelparcours.

Vertrek- en aankomst is de parochiezaal aan Ter Laken, achter de kerk. Je kan in groepjes vertrekken tussen 16 en 20 u. Het parcours is ongeveer een 4 km, helaas niet rolstoel of buggy toegankelijk. In de deelnameprijs van 5 euro is ook een pannenkoek inbegrepen. Voorzie een zaklantaarn en stevig schoeisel.

https://booischot.landelijkegilden.be/activiteiten/71705

Lingerie Ria

  Lingerie, badmode, nachtkleding, ... Bij Lingerie Ria in hartje Putte vind je een overweldigende keuze voor alle maten en alle leeftijden. Bovendien word je er deskundig en persoonlijk begeleid zodat je de beste keuze maakt.

lees meer

De Bollekeshoef

KINDERBOERDERIJ - STAL - HAPJE & DRANKJE

lees meer

Dansstudio Kick-iT

Dansschool, danslessen, workshops, verkoop danskledij

lees meer

De Cavalerie

In de loungy eet- en drankgelegenheid De Cavalerie kan je terecht voor een drankje, een snelle hap of uitgebreide maaltijd met zicht op het domein of de pistes van de manege. Op het terras is het leuk vertoeven in de zomer maar je geniet er ook van het eerste lentezonnetje of de nazomerzon.

lees meer

Speciale promoties Check het hier