Nieuws uit de regio

07-02-2024 - Heist-op-den-Berg

Rare gasten in de wachtzaal van station H.

In het weekend van 16/17 februari gaat in het parochiecentrum van Heist-station het komische stuk ‘Station H.’ in première van theater Klappetter. Niet de zoveelste komedie die ook al door vele andere amateurverenigingen is opgevoerd, maar een eigen creatie van voorzitter René Boone (77), voormalig pedagogisch begeleider in het Sint Lambertusinstituut in Heist. “Omdat we niet echt een passend stuk vonden voor ons gezelschap, heb ik er zelf eentje geschreven,” vertelt auteur en regisseur Boone. “Het voordeel is dat je op het lijf van je acteurs kan schrijven en ieder een uitgesproken karakter kan geven. Het decor is vandaag de wachtzaal van het station van Heist, maar als het bijvoorbeeld in Aarschot wordt opgevoerd, kan het stuk ‘Station A.’ heten”.

Gebeten door de toneelmicrobe

“Ik ben 40 jaar geleden in de theaterwereld gerold via het oudercomité van het Heilig Hartcollege. Ik kreeg daar de smaak te pakken en toen mijn kinderen van ’t school waren, ging ik bij de plaatselijke toneelvereniging De Honingpot. In 1998 heb ik mijn eigen gezelschap Theater Klappetter opgericht met toen nog thuishaven op Heist-Zonderschot. Enkele jaren geleden verhuisden we terug naar Heist station waar de Honingpot ondertussen gestopt is en ook al omdat mijn goede vriend en medestander Leo Thys directeur was van de plaatselijke  lagere school. Vlak voor corona, tijdens een vakantie aan het zwembad in Italië, heb ik het idee opgevat om zelf een stuk te schrijven. Dat werd ‘In De Kroon, bij den Toon’. In corona kwam er een tweede bij met ‘De familie De la Sacoche’ en beiden zijn uitgegeven bij Toneelfonds Janssens.”

Een stuk van onszelf

“Voor dit seizoen was het de bedoeling om terug te putten uit het traditionele aanbod, maar we vonden niks dat kwalitatief goed genoeg was en aangepast aan het spelerspotentieel dat we hebben,” gaat Boone verder. “In september vorig jaar had ik 8 bladzijden klaar van ‘Station H.’ en heb daar dan in oktober tegen de sterren op verder aan geschreven toen we met de repetities begonnen. Daarom is het ook in de loop der maanden ook flink bijgeschaafd, omdat het op het lijf van onze spelers is geënt. Zo is het een stuk helemaal van onszelf geworden. Op enkele maanden is de brochure helemaal herschreven. Dat we zelf al heel wat hebben afgelachen, bewijst dat het zeker een plezante komedie is geworden”.

Staking bij de spoorwegen

Boone houdt van uitgesproken, in de verf gezette karakters en die passeren dan ook allemaal in de wachtzaal van Station H.: een clochard die in het station slaapt, een dame van lichte zeden, een typische Duitse toerist, een dagelijkse licht demente bezoeker, een poetsvrouw die niet veel zin heeft om te werken, net als de spoorwegarbeider…  Door een spoorwegstaking zitten ze met elkaar opgescheept en brengen ze samen de nacht door in de wachtzaal van Station H. “Ook achter de schermen hebben we een schitterend team  met onder meer een ploeg decorbouwers die een heuse treinlocomotief in elkaar geknutseld hebben. Een prachtige groep waarmee we iets moois kunnen bereiken ”, aldus regisseur Boone.

Op de planken ziet u Paul Buls, Sara Goossens, Kris Van Hout, Leo Thys, Luc Speltens, Patricia De Preter, Yannick Van Rode  en Peggy Dyckmans in een regie van René Boone. Opvoeringen in de parochiezaal van Heist-station aan de H.Hartstraat op 16, 17, 20, 22 en 23 februari om 20 u en op 18 februari om 15 u. Tickets: 015 220 200 of 0476 39 79 69

www.theaterklappetter.be

Anna-Mit

Ontbijt- en lunchbar

lees meer

Zoë & Zita

Een uniek aanbod van feestjurken, dagjurken en jumpsuits

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

De Bollekeshoef

KINDERBOERDERIJ - STAL - HAPJE & DRANKJE

lees meer

Speciale promoties Check het hier