Nieuws uit de regio
10-12-2023 - Heist-op-den-Berg
Van ijskreemvoetbalbus tot prei op den berg
De Neanderthalers waren een Heistse voetbalploeg die 40 tot 50 jaar geleden niet alleen voetbalvelden onveilig maakten, maar ook in Heist-op-den-Berg beroemd en berucht waren omtrent hun ‘nevenactiviteiten’. Drie voormalige Neanderthalers, Jo Van Dessel, Bert Liekens en Titte Van den Broeck, den Gruunen Heisteneer, hebben hun avonturen gebundeld in een boek met een aantal bijzonder straffe verhalen. Een ideaal eindejaarsgeschenk voor wie een stukje Heistse geschiedenis van vorige eeuw wil herbeleven of wil kennis maken met de (gelukkig verjaarde) streken die toen werden uitgehaald. In het boek onder meer het verhaal van de ijskreemkar waarmee de voetbalploeg op verplaatsing trok of van het preiveld op de berghelling die nu Heistse prentkaarten siert.
‘knots’gekke voetballers
De Neanderthalers hadden hun thuishaven in café ’t Pleintje en werd opgericht in de ‘long hot summer’ van 1976. Tien jaar lang trokken ze langs de voetbalvelden uit de regio , waarbij ‘sjotten’ niet altijd op de eerste plaats kwam, maar waar toch enkele goede voetballers zijn uitgekomen. Hun verplaatsingen maakten ze onder meer met de ijskreemkar die gekocht werd van het failliet gegane Pinto ijs. Spelers moesten door het gat van de ijscoman het busje binnenkruipen. Bij vriendschappelijke wedstrijden was het de gewoonte om een wimpel uit te wisselen, maar tegenstanders van de Neanderthalers kregen een ‘knots’ in de plaats.
Prei-op-den-Berg
Naast voetbal hadden de Neanderthalers heel wat nevenactiviteiten, die dikwijls met drank te maken hadden. Het was ook de tijd dat Jack-Op het meest populaire bier was. Eén van de heldendaden was de aanplant van een preiveld op de berghelling, toen die gerooid werd om de huidige gazon aan te leggen. ‘Van horen zeggen’ was toenmalig burgemeester mevrouw Verbist in alle staten toen ze ’s ze vernam dat de berghelling vol stond met jonge preiplanten. De dag van de officiële inhuldiging kwam toenmalig commissaris Edgar Maes in de deuropening van ’t Pleintje staan met de vraag om even de muziek stil te zetten en uitdrukkelijk aan het aanwezige publiek vroeg om de vernieuwde berghelling ‘in goede staat’ te houden.
Uit de groep Neanderthalers zijn ook mooie projecten ontstaan. Onder meer de natuurvereniging De Wielewaal (die later opging in Natuurpunt) kwam voort uit de groep. Ook Bergfolk, het jaarlijkse mini-folkfestival in Booischot is en initiatief van ex-Neanderthalers. Het boek ‘De Neanderthalers, of hoe een caféploeg het gezicht van Heist bepaalde’ is verkrijgbaar via www.boekneanderthalers.be, in café ’t Pleintje of in de Delhaize aan de Populierendreef aan 25 euro. Alle opbrengsten gaan naar Kom op tegen Kanker.