Nieuws uit de regio

13-09-2023 - Heist-op-den-Berg

Planeet Heist: niet duur, wel duurzaam

Voor de 4de keer organiseren de Duurzame Heistenaars, in samenwerking met verschillende partners op zaterdag 16 september in en voor Cultuurcentrum Zwaneberg het durzaamheidsproject ‘Planeet Heist’. Met verschillende standjes en kraampjes, filmvoorstellingen , diverse lezingen en kinderanimatie worden op deze dag alle lokale duurzame initiatieven samen  gebracht in samenwerking met de gemeente. ‘Planeet Heist’  blijft elk jaar groeien en is een dag waar je heel veel inspiratie zal kunnen vinden om de toekomst van onze planeet te beschermen.

Duurzame markt

Vanaf 13 u is er heel wat te beleven omtrent duurzaamheid. Niet in het minst de doorlopende markt met kraampjes en infostandjes in de Bergstraat, op het Cultuurplein en in de foyer van Zwaneberg. Dat gaat van de biologische boerderij Akelei in Schriek over de biomarkt Boeren en Buren tot de Oxfam Wereldwinkel. Natuurpunt heeft er een standje, net als de Landelijke Gilden en Boekhandel Het Voorwoord. Je kan er proeven van de wijnen van wijngaard Berghoven of van het vegetarisch take-away restaurant Neo Cucina Verde. Alles samen staan er bijna 40 verschillende standjes.

Herstellen in plaats van weggooien

In de Velodroom in Zwaneberg is er zaterdag een Repair Café Extra Large met een uitgebreid aanbod aan herstellingen. Het repair café draagt bij aan de duurzame doestelling door ‘herstellen’ als iets logisch te zien. Het is ecologisch (minder afval), educatief (je leert hoe je kan herstellen), sociaal (je leert je buurtbewoners kennen) en zelfs artistiek, als je er bijvoorbeeld voor open staat om een unieke knoop aan je jas te naaien. Aan het repair café is zelfs een fietsherstelplaats waar ook de politie aanwezig is met fietslabels tegen fietsdiefstal. Vergeet dan je identiteitskaart of kids-ID niet.

Plant een boom in je tuin

In Zwaneberg zijn 2 filmvoorstellingen (de enige betalende activiteit) met om 14 u de animatiefilm Mavka: In de eeuwenoude mysterieuze bossen van Oekraïne wonen wonderlijke wezens die hun heilige rijk trouw bewaren. Eén van hen is het jonge meisje Mavka, beschermer van het woud. Om 17.30 u draait ‘Duty of care’, een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens het verschil kan maken. Tussendoor zijn in de schouwburg nog 2 lezingen: om 14 u heeft Maaike Mussche, één van onze eigenste Heistse boerinnen, het over duurzame voedselproductie en voedselzekerheid voor de toekomst en hoe ze dat aanpakken op het Peersdonkenhof in Booischot. Om 20 u komt Martin Hermy, professor aan de KU Leuven en gepassioneerd tuinliefhebber, vertellen welke boom je best in de tuin plant. Beide lezingen zijn gratis, maar je schrijft best in via www.zwaneberg.be

Het Cultuurplein zelf wordt ingenomen door het evenement ‘Feest van de Heistenaar’ en kermiskramen. Daarom vragen de organisatoren om zoveel mogelijk de randparkings te gebruiken en vandaar te voet naar de Bergstraat en het Cultuurcentrum te komen. Of natuurlijk, voor wie kan, kom zoveel mogelijk met de fiets.  Tijdens Planeet Heist kan je gebruik maken van de extra fietsenstalling centraal op het Cultuurplein.

 

Het Pigment

schilder- & behangwerken - verf - raamdecoratie - tapijten - tafellinnen - sierkussens Koop al onze artikels online!    Bezoek onze webshop.  

lees meer

Ah Yes!

Dans-, turn- en yogakledij

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

Dansstudio Kick-iT

Dansschool, danslessen, workshops, verkoop danskledij

lees meer

Speciale promoties Check het hier