Nieuws uit de regio

07-09-2023 - Itegem

Dag van de Landbouw: vooruit met de geit!

De Dag van de Landbouw geeft iedereen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de hedendaagse land- en tuinbouw. Als Heist ‘Platteland met pit in de kern’ is, mag de gemeente zeker niet ontbreken op de opendeurdagen van verschillende landbouwbedrijven, een organisatie van de Belgische Boerenbond.. Op zondag 17 september kan je van 10 tot 18 u een kijkje gaan nemen op de geitenboerderij van Garry Sterckx aan de Hulshoutsesteenweg 15 te Itegem.  Garry is bij het grote publiek misschien bekend van ‘Boer zoekt vrouw’, maar zondag wil hij vooral zijn bedrijf in de kijker stellen en laten zien hoe een moderne geitenboerderij gerund wordt .

Van vleeskoeien naar melkgeiten

De boerderij is ontstaan in 2004. Toen werd een vleesveestal gebouwd, waar zo’n 80-tal stuks koeien voor de vleesverwerking in gehuisvest konden worden. “Na een moeilijke tijd in het vleesvee beslisten we om in 2015 een melkgeitenstal te bouwen voor 850 melkgeiten,” vertelt Garry. “Drie jaar later werd een tweede stal in gebruik genomen, goed voor 1.300 melkgeiten. Die worden twee keer per dag gemolken in een zogenaamde 2 x 36 zij-aan-zij rapid exit melkstal. Elk jaar worden er hier ook een heleboel lammetjes geboren. 300 lammetjes blijven op het bedrijf en worden later de vervangers voor oudere geiten” aldus de Itegemse geitenboer.

Het leven op een geitenboerderij

Om al deze dieren te voederen, probeert de geitenboer zelf zo veel mogelijk voeders te telen. Zo heeft het bedrijf 55 hectare grasland ter beschikking  en wordt 15 hectare mais geteeld. Ander voer als bietenpulp en krachtvoer wordt aangekocht.

Op de Dag Van de Landbouw is er op de geitenboerderij heel wat te beleven. Tijdens een rondleiding door de boer himself leert de bezoeker het bedrijf kennen en kan je alles te weten komen over een melkgeit, hoeveel melk ze geven en waar die naar toe gaat, hoe gebeurt het ‘automatische melken’ en zijn geiten echt zo lief als ze er uit zien.  Naast het informatie aspect is er ook kinderanimatie voorzien en je kan genieten van een hapje en drankje.

Kovéra

Bij Kovéra vind je keukens, badkamers en kasten op maat en dat in alle mogelijke stijlen en materialen. Onder het motto 'klant is koning' wordt elk project gemaakt volgens de wensen, de smaak en ruimte van de klant.

lees meer

Noémie

Mannen- en vrouwenmode aan betaalbare prijzen

lees meer

Zakenkantoor De Bie

Een ongeluk komt nooit gelegen maar vormt helaas een vast onderdeel van het dagelijks leven. Een goede verzekering is daarbij een zaak, maar wat als daar ook nog een uitstekende service bij kwam?

lees meer

Speciale promoties Check het hier