Nieuws uit de regio

06-09-2023 - Heist-op-den-Berg

Een 'portretwinkel' in de Bergstraat

In de Bergstraat op nummer 86, naast de voormalige Boerenschuur waar vroeger een handtassenwinkel was, opent Dirk Van Houtven een unieke shop die blijkbaar nog nergens anders te vinden is: In Potret-eren kan je langs lopen om een uniek portret te laten schilderen, van jezelf, van je lievelingsdier, van een mooi stukje natuur waar je een speciale herinnering aan hebt.  Op zijn 63 jaar gaat de bezige middenstander, die in de Gommerijnstraat in Heist-Goor ook D’roomijs uitbaat, nog een nieuwe uitdaging aan. Voorlopig als pop-up voor 1 jaar maar als het van Dirk afhangt mag het misschien wel definitief.

De Bergstraat leeft

“Ik kom graag in de Bergstraat”, vertelt de schilder, “De winkelstraat leeft en je bent er veel tussen de mensen en daarom open ik er graag mijn portret-winkel. Mensen mogen gerust eens binnen springen om te komen neuzen tussen mijn schilderijen en tekeningen die ik in de loop der jaren gemaakt heb. Van dinsdag tot zaterdag ben ik in Portret-eren aanwezig, maar misschien trek ik met mijn mobiel schildersezeltje ook wel de straat in om een schilderijtje te maken”.

Een eigen karakter

In zijn jeugd ging Dirk naar de academie in Lier en later nog naar Mechelen, maar eigenlijk is hij voor een groot deel ook autodidact. In het verleden was hij ook drummer, soms wel bij zeven verschillende fanfares, maar om zich meer op zijn schilderkunst toe te leggen blijft alleen Fanfare Sint Cecilia in Keerbergen nog over. Aan zijn ijssalon in de Gommerijnstraat heeft Dirk ook een atelier, maar toch wil hij vooral in de Bergstraat aan actief zijn. “Mijn werk is vooral figuratief en herkenbaar, maar ik wil toch graag mijn eigen accenten leggen vooral met de lichtinval. Als je met een foto afkomt, om een portret te maken, dan pas ik.  Behalve misschien bij iemand die overleden is, maar dan ik heb ik liever verschillende foto’s zodat ik mij een duidelijk beeld kan vormen. Zo heeft ook elk landschap zijn eigenheid. De Heistse berg blijft een berg en een glooiing in het landschap, ook zonder al die gebouwen er bij.”

Een winkel voor een portret

Met Portret-eren  wil Van Houtven doen wat de naam zegt: iemand eren met zijn portret. Dan kan gaan voor een speciale verjaardag, een huwelijk of pensionering of een andere mijlpaal in zijn leven. “Maar het kan evengoed zijn een speciale plek of gebeurtenis die een belangrijke plaats heeft in je leven, niet het zoveelste kapelletje dat al 100 keer geschilderd is". Portret-eren is open van dinsdag tot zaterdag, van 10 tot 18 u maar tijdens de Herfst opendeur van zondag 17 september kan je zeker ook een kijkje komen nemen.

Chris Scheirs

Op zoek naar iets lekkers om vanavond te eten of naar een smakelijk menu voor uw feest? Bij Chris Scheirs kan je dagelijks terecht voor kwalitatieve producten en ook voor de catering van uw feest bent u er aan het juiste adres.

lees meer

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

De Hoofdzaak - Pruikeninstituut

De Hoofdzaak is echter meer dan alleen een kapsalon en onderscheidt zich misschien nog het meest met hun oplossingen voor kleine of grote haarproblemen. Samen met u gaan ze op zoek naar een passende oplossing want haarproblemen verschillen van persoon tot persoon.

lees meer

Schoenen Valérie

Damesschoenen van maat 35 tot 42, accessoires & handtassen

lees meer

Speciale promoties Check het hier