Nieuws uit de regio

23-11-2022 - Hallaar

Nieuwbouw psychiatrisch verzorgingstehuis Schorshaegen

Op de zorgcampus aan de Boonmarkt, waar ook Ten Kerselaere en Home Marjorie gevestigd zijn, heeft het psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT) Schorshaegen een nieuwe vestiging geopend.  Tegenover de assistentiewoningen van The Village heeft ex-minister Inge Vervotte het lintje mogen doorknippen van de nieuwbouw met ingang langs de Kerselaerelaan. Daar vinden zo’n 30 bewoners met een langdurige, gestabiliseerde psychische kwetsbaarheid en de medewerkers nu  hun nieuwe thuis. Opmerkelijk: de bewoners creëren de komende twee jaar zelf de kunst aan hun muren.

Psychiatrie  met een open karakter

PVT Schorshaegen is een woonvoorziening voor mensen met een psychiatrische aandoening. PVT richt zich tot volwassenen voor wie zelfstandig wonen, beschut wonen of wonen met begeleiding van een mobiel team (nog) niet tot de mogelijkheden behoort. Verder heeft PVT Schorshaegen ook vijf plaatsen voor ‘vrij op proef’-geïnterneerde personen, met een low risk profiel die in aanmerking komen voor een residentiële woonvorm. De voorziening biedt een 24 uurs ondersteuning aan mensen die een open setting aankunnen, die met anderen willen samenwonen en die een bijdrage willen leveren aan het leven in groep.

Nood aan nieuwbouw

Al maanden konden de bewoners van Schorshaegen de bouw van hun nieuwe thuis volgen, gewoon vanuit hun zetel. De nieuwbouw verrees letterlijk in hun achtertuin. “In 2002 trokken wij in bestaande gebouwen.,” vertelt Jasper Delanoy van zorgorganisatie Emmaüs, de inrichtende macht waarvan Inge Vervotte nu voorzitter is. “Ondanks een verbouwing bleef het moeilijk om onze zorgvisie hier helemaal te realiseren. Onze bewoners voelden zich thuis, maar de kamers waren klein en onze bewoners wensten meer zelfstandigheid. Terwijl het binnen altijd feest was, kon de gevel de vermoeidheid van het gebouw niet langer verbergen.”

Meer dan zomaar bakstenen

De nieuwbouw daarentegen oogt compact en modern. Op de bovenste twee verdiepingen bevinden zich de kamers met veel glaspartijen. Het gelijkvloers biedt plaats aan een grote ontspannings- en ontmoetingsruimte waar het licht binnen stroomt. Verder is er plaats voor logistieke diensten en zorgfuncties. Alles samen zo’n 1.950 m². “We willen onze bewoners de vrijheid geven om te kiezen wanneer ze anderen willen ontmoeten dan wel op zichzelf willen zijn”, aldus hoofdverantwoordelijke Andy Wellens, “De vrijheid om hun dag zinvol te besteden en vrijwilligerswerk te doen. Iedere bewoner beschikt over een ruime kamer of studio met een eigen kitchenette. Zo kunnen zij nu ook ’s avonds warm eten als ze overdag buitenshuis zijn. Een eigen bel en brievenbussen geven zelfstandigheid. Deze nieuwbouw gaat om meer dan bakstenen alleen. De infrastructuur draagt onze zorgvisie.”

Zelf kunst maken

Die zorgvisie reflecteert zich straks ook in kunst aan de muur. Twee jaar lang gaat de Brusselse kunstenaar Emilio López-Menchero samen met de creatief therapeuten én bewoners aan de slag. De kunstenaar ondersteunt bij het kiezen van onderwerpen en het ontwikkelen van exposities, als een soort van scenograaf. Elk kwartaal creëren de bewoners tijdens creatieve sessies zelf kunstobjecten rondom een bepaald thema, die ze daarna tentoonstellen in het gebouw. Zo worden de vrije muren, plafonds en vloeren omgetoverd tot een levend schilderij dat continue in beweging is, dankzij de bewoners.

Anna-Mit

Ontbijt- en lunchbar

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

Zakenkantoor Gorris (AXA)

Zakenkantoor Gorris, uw AXA bank en kredietagent in Heist-op-den-Berg. Het dynamische team staat klaar voor al uw financiële vragen omtrent kredieten, beleggingen, erven, sparen, ... Wij willen dat de klanten zich 'thuis' voelen.

lees meer

KN Light

KN Light is gespecialiseerd in elektriciteit, verlichting en domotica en daarom ook de ideale partner wanneer u nood heeft aan deskundig lichtadvies. In de toonzaal vind je de meest gerenommeerde merken. Nu ook installateur van zonnepanelen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier