Nieuws uit de regio

22-11-2022 - Heist-op-den-Berg

Subsidies voor élke Heistse vereniging

Tot heden konden in Heist-op-den-Berg alleen sport- en jeugdverenigingen rekenen op subsidies vande gemeentelijke overheid. Socio-culturele verenigingen kregen slechts korting in de Druk- en Uitleendienst en bij de huur van gemeentelijke gebouwen. Daar komt binnenkort verandering in. Elke Heistse vereniging, die aan bepaalde voorwaarden voldoet, krijgt sowieso een basissubsidie. Daarnaast wordt gewerkt aan een reglement voor investeringen waarbij de tussenkomst van het lokaal bestuur kan oplopen tot zelfs 100.000 euro.

Tussenkomt in investeringen

“Tot op heden bleven socio-culturele verenigingen verstoken van subsidies”, begint schepen Carl Verelst het verhaal op de algemene vergadering van de Heistse Cultuurraad. “Daar komt verandering in met een eerste reglement dat reeds goedgekeurd is. Elke Heistse vereniging, die erkend wordt krijgt een basissubsidie van 100 euro. Daarnaast werken we aan een tussenkomst in belangrijke investeringen, bijvoorbeeld verenigingen die een eigen lokaal willen bouwen. Enkele grote verenigingen zoals de fanfare St.Jansvrienden in Wiekevorst of de pingpongclub in Hallaar hebben een eigen lokaal, maar de meeste verenigingen huren op dagbasis van de plaatselijke parochie, van de gemeente of op de privémarkt.  Sommigen dromen misschien wel van een eigen stek. We denken daarbij aan een tussenkomst van 35 % van de bewezen kosten met een maximum van 100.000 euro. Verder wordt ook het systeem van renteloze leningen, zoals dat bij jeugdverenigingen van toepassing is, uitgebreid naar alle verenigingen”.

Welke voorwaarden?

Om recht te hebben op een tussenkomst van het gemeentebestuur moet wel aan enkele voorwaarden voldaan zijn: de vereniging moet haar maatschappelijke zetel in Heist hebben, ze moet openstaan voor iedereen, minstens de helft van de leden moet uit Heist komen, de verzekeringspolissen moet in orde zijn,….. Grote investeringen moeten ‘duurzaam’ zijn, ecologisch verantwoord en niet bedoeld voor een korte termijn.  Er wordt ook gewerkt aan een tussenkomst in kleinere projecten, bijvoorbeeld een vereniging die haar verwarmingsketel moet vervangen. Verelst hoopt in het voorjaar 2023 deze reglementen op de gemeenteraad voor te leggen.

“Voor de socio-culturele verenigingen in onze gemeente is dit een immense stap voorwaarts”, aldus de schepen van cultuur. “Het is zeker niet gericht tegen de plaatselijke parochiezalen die in de huidige energiecrisis ongetwijfeld ook moeilijk hebben en hun prijzen zullen moeten verhogen om het hoofd boven water te houden”, aldus de schepen die benadrukt dat details nog moeten uitgewerkt worden, maar over het principe al consensus is.

Zoë & Zita

Een uniek aanbod van feestjurken, dagjurken en jumpsuits

lees meer

De Studio

Of je je nu goed in je vel wil voelen, gewoon aan je conditie of figuur wil werken of je wil voorbereiden op een sportprestatie. Bij De Studio ben je op de juiste plaats. Tijdens de individuele workout sessies en groepssessies ga je steeds terug naar de basis op zoek naar meer fysieke, mentale en emotionele energie.

lees meer

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Chris Scheirs

Op zoek naar iets lekkers om vanavond te eten of naar een smakelijk menu voor uw feest? Bij Chris Scheirs kan je dagelijks terecht voor kwalitatieve producten en ook voor de catering van uw feest bent u er aan het juiste adres.

lees meer

Speciale promoties Check het hier