Nieuws uit de regio

04-01-2022 - Heist-op-den-Berg

De Twodde Spoose

Eddy Ceulemans uit de Hof Van Riemenstraat in Heist heeft, na het overdonderend succes van zijn eerste boek, opnieuw een verhalenbundel uitgebracht met ‘vertelsekes’ in het plaatselijk dialect.  De Twodde Spoose (vrij vertaald: het tweede deel) is het vervolg op Ikke en de Sikke, waarvan de eerste druk op 3 weken was uitverkocht. In het nieuwe boek nog meer verhalen uit het uitgaansleven in Heist van vroeger, over de voetbal in Heist en omgeving, over de verschillende oud-leraars en -leraressen van het atheneum en de Heistse cafés.

“Ik had verwacht dat mijn eerste boek zo’n succes zou worden”, begint Eddy het verhaal.  “Het was begonnen met enkele oude zegswijzen die ik in het Heists dialect op Facebook plaatste. Dat werden later complete verhaaltjes en mijn volgers maande me aan om die te bundelen in een boek. Opvallend was wel dat het vooral vrouwen waren die fan waren van mijn verhaaltjes. Het tweede boek, waaraan ook enkele gastschrijvers zoals Dixie Poortmans hebben meegewerkt, is volgens hetzelfde stramien: verhaaltjes uit de regio Heist-op-den-Berg, avonturen die ik zelf heb meegemaakt, aangevuld met onder meer verhalen uit WOII die mijn moeder me vertelde en dat allemaal in het Heistse dialect. Ik heb daarvoor wel een eigen grammatica moeten uitvinden omdat bijvoorbeeld de letters e en a in Heist dikwijls een aparte uitspraak hebben. Daarom heb ik verschillende accenten gebruikt. Om het geheel leesbaar te houden gebruik ik ook dubbele letters om een lange klank aan te duiden: maane vlo (mijn velo)”.  Voor zijn eerste boek heeft Eddy, samen met zijn co-auteur Sikke Ooms (die in Noorwegen woont) de Heistse Cultuurprijs gekregen.

In De Twodde Spoose zijn ook meerdere tekeningen opgenomen van Itegemnaar Dieter Dresselaers, net als vele foto’s van bekende Heistenaren zoals Charel en Madeleine Michiels, de ouders van de Soulsister-helft Paul Michiels. Op de voorpagina trouwens een tekening van ‘Stanske’ van café ’t Pleintje, de grootmoeder van Paul Michiels. Het zijn niet alleen persoonlijke avonturen uit de jeugd van Eddy, maar ze geven ook goed de recente geschiedenis van Heist-op-den-Berg weer met de teloorgang van de verschillende dancings, de groei van KSK Heist tot ‘eerste amateurafdeling’ en Heistenaars die naar het buitenland zijn uitgeweken. De Twodde Spoose is koop bij de Heistse boekhandels, in de Delhaize in Heist-centrum en bij de auteur op 0495 29 08 69 of ceulemanseddy56@gmail.com

Woondecor

Staat u voor een renovatie of nieuwbouw? In de 1000 m² toonzaal van Woondecor vind je een zeer ruime keuze parket, laminaat, kurkvloeren, vinyl, inbouwkasten, binnendeuren, trappen, plafonds, zonwering, ...

lees meer

Maaikes Skin Art

Tatoeages, piercings & permanente make-up

lees meer

Bizzar

Bizzar biedt je de mooiste collecties kinderkleding. Je vindt er de leukste stukjes voor je oogappel van 0 tot 14 jaar binnen een trendy en kleurrijke shopomgeving.

lees meer

Elektro Van Dessel

Al vele jaren is Elektro Van Dessel verdeler van huishoudtoestellen (klein en groot), kachels en bijverwarming. Je vindt er een uitgebreide keuze, krijgt vakkundig advies en de perfecte naservice zodat je er terecht kan voor de aankoop, plaatsing en onderhoud van uw toestel.

lees meer

Speciale promoties Check het hier