Nieuws uit de regio

09-11-2021 - Schriek

Het verleden van Schriek in beeld

Ter gelegenheid van de Nacht van de Geschiedenis organiseert het Davidsfonds een fototentoonstelling en -projectie in de Schriekse kerk op zaterdag 13 en zondag 14 november onder de titel ‘Historische schatten uit Schriek en Grootlo’. De toegang is gratis, maar om uit de kosten te komen mag het Davidsfonds van het Schriekse parochiecomité ook een drankje schenken tijdens de expo.

De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van het Davidsfonds om de interesse in ons verleden aan te wakkeren en gedenkwaardige momenten in stand te houden. De Schriekse afdeling had vorig jaar al een trip naar Bokrijk gepland, waar de voormalige Schriekse pastorij helemaal werd herop gebouwd. Om de bekende redenen is dat in het water gevallen. Vandaag nodigen ze iedereen uit in de Schriekse parochiekerk voor een uitgebreide foto- en diatentoonstelling over het rijke verleden van Schriek en de deelgemeente Grootlo, met natuurlijk veel aandacht voor de Schriekse pastorij die nu één van de blikvangers is in het Openluchtmuseum in Limburg.

Erik Ceuppens, Tom Stroobants en Mark Lambaerts zijn 3 gedreven heemkundigen die hun rijke beeldarchief voor deze tentoonstelling ter beschikking stellen. Bert Van Craen heeft er voor gezorgd dat het geheel een audiovisueel spektakel wordt in de parochiekerk aan de Leo Kempenaersstraat. Op grote televisieschermen is er een doorlopende projectie van beelden uit de rijke geschiedenis van de Heistse deelgemeente: het Schrieks kasteel waar nog enkele restanten van zijn overgebleven , de voormalige kloosters die omgevormd werden tot lagere scholen, de brouwerijen, de imposante hoeves… Spectaculair worden de beelden op het plafond van de kerk met oude landschappen en vergezichten uit het Schriekse verleden.

“Historie mag niet in de schuif blijven liggen”, verklaren Erik en Mark hun passie voor het verleden. “Eénmaal dat je door die microbe gebeten bent, laat je dat niet meer los. Ook het zoeken naar zeldzame afbeeldingen maakt het spannend. Van de basiliek van Scherpenheuvel zijn misschien een duizend verschillende postkaarten gemaakt, maar bijvoorbeeld van de brouwerij van Schriek slechts vijf, waarvan we er al 2 terug gevonden hebben. Vanaf 1900 had ieder dorp zijn eigen ansichtkaarten, soms maar op enkele exemplaren ter gelegenheid van een speciaal event. Mensen gingen toen met de fiets op reis en verstuurden een kaart vanuit elk dorp waar ze bleven slapen. Zo vonden we bijvoorbeeld een aantal kaarten die Duitse soldaten naar huis stuurden, toen ze tijdens WOI in ons dorp verbleven”.

Een ander onbekend aspect is de Mechelse koekoek, een kippenras dat om zijn lekker vlees gegeerd is. Die kip werd oorspronkelijk in Schriek geteeld  en heeft van daaruit de rest van het land veroverd.

De tentoonstelling in de Schriekse kerk is vandaag gratis toegankelijk op zaterdag na de mis vanaf 19.45 u en op zondag van 14 tot 18 u

Maris Natuursteen

Enorme voorraad - Snelle levering - Scherpe prijzen - Eigen vakkundige plaatsingsdienst

lees meer

In de Ster Mode

Dames- & herenmode

lees meer

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

Speciale promoties Check het hier