Nieuws uit de regio

07-07-2021 - Hallaar

Te druk verkeer in de Averegtenlaan

Tussen de Kerselaerelaan en de Averegtenlaan, achter WZC Ten Kerselaere, komt een nieuwe verkaveling met ongeveer 150 woningen.  De enige uitweg voor deze nieuwe woningen zal volgens de plannen langs een nieuwe weg zijn die uitkomt op de Averegtenlaan. Dat valt niet in goede aarde bij de buurtbewoners in de Averegtenlaan. Onder meer de flessenhals in het begin van de straat, bij de aansluiting op de Molenstraat, zal volgens hen voor een enorme verkeerschaos zorgen.

In het Ruimtelijk UitvoeringsPlan van 2017 vonden de buurtbewoners :  “Aandachtspunten mobiliteit, Bereikbaarheid: onbebouwde of bebouwde (na afbraak van bv. oude woning) percelen aan de Averegtenlaan en/of aan de Lange Rechtestraat komen in aanmerking om het binnengebied te ontsluiten voor autoverkeer en/of langzaam verkeer.”  De uiteindelijke plannen tonen echter slechts één aan te leggen toegangsweg via de Averegtenlaan.

Enkele bezorgde buurtbewoners hebben het initiatief genomen om bezwaar te maken tegen deze plannen:

“De Averegtenlaan is momenteel de poort naar het woonzorgcentrum Ten Kerslaere , de assistentiewoningen The Village, de PIT met hun activiteiten o.a. de Buurderij ,de in aanbouw zijnde flats voor jongeren met een psychische problematiek, het onthaalhuis met bijhorende parking en Boshuis van het Provinciaal Domein de Averegten , de buitenschoolse kinderopvang en speelplein, het populaire skatepark, de jeugdbeweging Chiro met zijn jeugdkampen en feestzaal én de Heistse tennisclub met café en terras. En wat als FC Molenzonen naar deze contreien verhuist? De laan is vrij breed met een fiets- en voetpad, maar de eerste 100 m, met de aansluiting op het vreemde kruispunt met de Molenstraat, is veel smaller. In de meeste gevallen wijken de bestuurders, die uit de Molenstraat komen en toegang nemen tot de Averegtenlaan, uit op het naastliggende fietspad wat de veiligheid voor de talloze zwakke weggebruikers niet ten goede komt. Het zware verkeer, vrachtwagens en (lijn)bussen zijn zelfs genoodzaakt uit te wijken op het fietspad. Het is nu al lang aanschuiven op dit kruispunt, wat zal dat in de toekomst geven?

Een ander bezwaar is het tekort aan openbare ruimte: nu is het op zonnige zondagen al een chaos van geparkeerde wagens. Vele woningen met veel extra verkeer langs één toegangsweg is niet veilig en leefbaar meer, zeker niet voor hulpdiensten en brandweer. De nabijgelegen wijk ‘Oude Molen’ laat zien dat meerdere toegangswegen noodzakelijk zijn. Er worden heel wat wadi’s (waterinfiltratie) voorzien, maar deze verkaveling zou dé oplossing moeten worden voor de wateroverlast in Hallaar-centrum?”

Tenslotte hebben ze ook vragen omtrent de leefbaarheid van het project: “Langs de ene kant zalven met leefbare, veerkrachtige dorpen en aan de andere kant Hallaar in het hoekje duwen van kleinstedelijk gebied met meer dan 25 woningen per hectare is een brug te ver.  De kinderen zullen niet terecht kunnen in de plaatselijke lagere school die nu al vol zit en geen uitbreidingsmogelijkheden heeft. Omdat er zeer weinig middenstand is in Hallaar zijn ze aangewezen op de auto om te winkelen”.

Schepen voor mobiliteit Katleen Vanthygem (N-VA) heeft al een eerste reactie gegeven op de bezwaren: “Ik laat dit ook nog eens bekijken door de interne werkgroep mobiliteit. Verdichting is hier een belangrijke visie die meespeelt. Het klopt dat we de impact op de mobiliteit hierbij moeten bekijken. Dit zal zeker gebeuren.”

 

 

Ah Yes!

Dans-, turn- en yogakledij

lees meer

AVN Projects

AVN is als elektrotechnisch installatiebedrijf actief op vlak van elektriciteit, domotica, beveiliging, beeld en klank en staat steeds garant voor een professioneel eindresultaat.  

lees meer

Heytens

Op zoek naar het geknipte deco-idee? Welke stijl u ook verkiest, bij Heytens vindt u inspiratie bij de vleet. Kiezen uit het ruime aanbod stoffen en materialen, opmeten en laten plaatsen. Op naar een nieuw interieur?

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier