Nieuws uit de regio

04-07-2021 - Heist-op-den-Berg

99-jarige gooit nog 2 keer per week zijn balletje

Op het petanqueterrein aan de H.Hartkerk op Heist-statie werd  Marcel De Cuyper ter gelegenheid van zijn 99ste verjaardag in de bloemen gezet door het Cursuscentrum, de plaatselijke petanqueclub en de lokale KWB. Marcel is de oudste gebruiker van het Cursuscentrum. Het centrum is voor Marcel en vele anderen van onschatbare waarde om hun vrije tijd op een zinvolle en aangename manier te beleven. De gevierde zelf vertelt graag nog honderduit over zijn leven  als beenhouwer, zijn hobby als kegelaar en dat hij daarom nu zo goed kan petanquen.

“Toen ik 16 jaar was, kwamen ze mij halen om te kegelen en ik won mijn eerste wedstrijd”, begint Marcel zijn verhaal. Tot over enkele jaren reed hij nog met de auto naar Westerlo om daar te kegelen. ”Thuis waren het landbouwers, maar in de jaren ‘30 was daar geen geld mee te verdienen en was het armoe troef. Ik wilde dan maar een stiel leren en ging naar de beenhouwersschool in Antwerpen. Daar wilde ze me eerst niet aanvaarden, ‘omdat 75 % van de jongens die hier komen, zonen van beenhouwers zijn’. Ik heb een paar jaar met de fiets naar Antwerpen gereden en ben er toch in geslaagd om beenhouwer te worden”. Marcel begon een beenhouwerij op de Mechelsesteenweg, waar nu zakenkantoor Onsea gevestigd is, en verhuisde later, ook op de Mechelsesteenweg naast frituur Smulhoek. waar hij nu nog steeds woont.

Marcel trekt nog goed zijn alleen zijn plan:  dagelijks komt men zijn diabetes verzorgen, maar voor de rest is hij nog goed gezond.  Zijn echtgenote, Marie Vermeulen, overleed op 90-jarige leeftijd en Marcel moest ook reeds een zoon afgeven omwille van darmkanker.  Nu heeft hij nog 1 zoon, 2 dochters. 9 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen. “Ik heb goei genen, heeft de dokter gezegd”, aldus de kwieke petanquer “ik heb een nonkel die ook 100 jaar is geworden”. Vooral ‘in beweging blijven’ is volgens hem de manier om een goede gezondheid te behouden en zijn dochters beamen dat vader absoluut niet kan stilzitten.

“Marcel is één van onze trouwste spelers”, vertelt Herman Hendrickx van de petanqueclub, “Praktisch elke dinsdag en donderdag is hij hier aanwezig. Vorige week won hij nog 4 van de 5 spelletjes die hij speelde”

Het Cursuscentrum zette deze viering op om onder de aandacht te brengen dat je bij hun al 35 jaar terecht kan voor vrijetijdsbesteding en ontmoeting. (Bij)leren is belangrijk, maar de sociale contacten en het groepsgevoel zijn even essentieel. In het aanbod zitten naast beweging als fietsen, wandelen en petanque,  cursussen, korte lessenreeksen rond brede thema’s, informatief-ontspannende uitstappen en een culturele reis.  Vooral vrijwilligers maken het Cursuscentrum uniek en krachtig. Zij doen en delen in het Cursuscentrum waar ze goed in zijn. Door de inzet van meer dan 130 vrijwilligers is er, overdag, een vormingsaanbod dat ontmoetingskansen biedt aan iedereen die daar behoefte aan heeft. In september hopen ze terug volle bak aan de slag te kunnen gaan.

Fietsen Moons Roger

verkoop fietsen - fietskledij - elektrische fietsen - fietsaccessoires - herstellingen Meer dan 25 jaar ervaring

lees meer

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

Villa Monte

Hotel, ontbijtbar & events

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

Speciale promoties Check het hier