Nieuws uit de regio

02-07-2021 - Hallaar

Op vaqkantie met dementie

In de assistentiewoningen van The Village achter WZC Ten Kerselaere zijn 2 vakantieappartementen in gebruik genomen voor mantelzorgers die thuis een persoon met dementie verzorgen. Onderzoek wees uit dat ‘vakantie’ één van de laatste zaken was, waar mantelzorgers aan dachten. Alleen als er een goede omkadering zou zijn, willen mantelzorgers een vakantieperiode overwegen. Met 2 op dat vlak perfect uitgeruste appartementen, vlak bij het provinciaal domein Averegten, wordt hier aan tegemoet gekomen. Een uniek project in de wereld, met steun van Cascade, een Europees onderzoeksproject rond dementie.

“In Vlaanderen zijn er 136.000 mensen met een vorm van dementie, waarvan 70 % thuis verzorgd wordt”, vertelt Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie, die mee de appartementen kwam voorstellen. “Tegen 2035 zullen er dat 188.000 zijn, hetgeen een uitdaging zal zijn voor vele mantelzorgers. Om die zorg te verlichten is het aanbieden deze ontspanningsmogelijkheid uniek om de thuiszorg zo lang mogelijk in stand te houden”.

De appartementen zitten vol technische hulpmiddelen, geleverd door de thuiszorgwinkel Goed, maar zodanig verborgen dat het op een gewoon vakantieverblijf lijkt, waar bijvoorbeeld ook ruimte is om bezoek te ontvangen.  De technologie, die veelal ook thuis kan gebruikt worden, en de nabijheid van zorgverlening zorgt voor een gemoedsrust die een aangenaam vakantieverblijf kan waarborgen. De meest hoogstaande innovatie is de ‘lamp’ van Nobi, een technologisch hoogstandje, dat niet alleen licht geeft, maar waarin sensoren vervat zitten, die alarm geven als iemand valt en automatisch hulpdiensten belt, een agendafunctie bijvoorbeeld voor het nemen van medicijnen, spraakverbinding met een centrale en nog veel meer. Als de patiënt rechtop in het bed gaat zitten, gaat een zacht licht aan. Staat die op, dan schijnt de lamp feller. Alles wordt ook gemonitord vanuit de centrale.

Voor dit uniek project met Europese steun is er al veel interesse vanuit de hele wereld, met vragen vanuit Singapore en Japan.

Een appartementje voor 2 personen kost 99 euro per nacht, ontbijt inbegrepen, en kan geboekt worden via de receptie van Ten Kerselaere.

 

Noémie

Mannen- en vrouwenmode aan betaalbare prijzen

lees meer

't Spinnewiel

't Spinnewiel is de ideale plek om even halt te houden voor, tijdens of na een wandeling langs de Nete. Je geniet er aan de gezellige, authentieke hoeve van een drankje, hapje of uitgebreid diner.

lees meer

De Bollekeshoef

KINDERBOERDERIJ - STAL - HAPJE & DRANKJE

lees meer

Maaikes Skin Art

Tatoeages, piercings & permanente make-up

lees meer

Speciale promoties Check het hier