Nieuws uit de regio

03-06-2021 - Heist-op-den-Berg

651 extra zonnepanelen in Heist

Ondanks de afschaffing van de ‘terugdraaiende teller’ heeft WZC H.Familie in de Westerlosteenweg 291 zonnepanelen geplaatst op hun dak. WZC Sint Jozef van dezelfde inrichtende macht  in Wiekevorst plaatste er zelfs 360. Dat gebeurde door de burgercoöperatie Campina Energie, een vereniging die in de Kempen mensen wil samenbrengen om te investeren in hernieuwbare energie. De 2 nieuwe installaties besparen alvast 70 ton CO² per jaar, of het elektriciteitsverbruik van 80 gezinnen.

Campina Energie wil een steentje bijdragen tot de verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dat met objectieve informatie: “Bedrijven willen nu vooral batterijen verkopen voor de opslag van zonne-energie, maar voor mensen die overdag thuis zijn, is dat niet noodzakelijk omdat zij de opgewekte elektriciteit onmiddellijk verbruiken”, is één van hun adviezen. Daarom hebben de 2 woonzorgcentra ook geen batterijen geplaatst bij het zonnepanelenpark omdat er vooral overdag nood is aan energie.

Het project op de daken van de Zorggroep Zusters van Berlaar is vrij snel vooruit gegaan. “Toen we in contact kwamen met Campina Energie hebben we die info aan de Heistse woonzorgcentra bezorgd.”, vertelt Sara Wouters, schepen voor klimaat en energie. “Eén van de 19 burgemeesterconvenanten die Heist ondertekende, is de reductie van de CO² uitstoot”. In december 2020 werden de eerste contacten gelegd en enkele maanden later brengt de hoogtechnologische installatie al 276.500 kWh per jaar op. De panelen worden per 2 van op afstand gemonitord, een dankbaar systeem voor opvolging, met weinig risico, waarbij de verminderde opbrengst naargelang de ouderdom, ook sterk wordt gereduceerd.

Naast 19 grote projecten bij bedrijven en instellingen was Campina Energie in 2020 ook bij 300 particuliere gezinnen. Daarom zoeken ze ook burgers die mee willen investeren in de coöperatie. Meer info op www.campinaenergie.be

In de marge verklaarde milieuschepen Sara Wouters dat Heist nog steeds op zoek is naar plaatsen voor windmolenturbines. “Door het tijdelijk ontbreken van een duurzaamheidsambtenaar staat het op een laag pitje, maar we blijven er aan werken. Groot probleem blijven de buurtbewoners zoals recent in Hulshout waar een project van 5 molens in het industriepark ook werd afgewezen”.

Brilcenter

Naast een ruim gamma optische brillen, zonnebrillen of sportbrillen van allerlei kwaliteitsmerken is Brilcenter ook gespecialiseerd in contactlenzen.

lees meer

Lekka Lekka

Lekkere ijsjes in verrassende, uitgebreide smaken.

lees meer

Skinfit

Hoogkwalitatieve sportkleding. Geweldige natuurbelevenissen en intensieve lichaamservaring inspireerden dit hoogkwalitatieve merk om de perfecte functionele kleding te vervaardigen zodat het aangenaam sporten en bewegen is in de vrije natuur.

lees meer

Het Derde Bedrijf

Brasserie en Theatercafé Het Derde Bedrijf is gevestigd in CC Zwaneberg. Het is de ideale plaats om te genieten van een lekkere snack, maaltijd of drankje, zowel binnen als buiten op het fantastische terras met zicht op het Cultuurplein.

lees meer

Speciale promoties Check het hier