Nieuws uit de regio

03-06-2021 - Heist-op-den-Berg

651 extra zonnepanelen in Heist

Ondanks de afschaffing van de ‘terugdraaiende teller’ heeft WZC H.Familie in de Westerlosteenweg 291 zonnepanelen geplaatst op hun dak. WZC Sint Jozef van dezelfde inrichtende macht  in Wiekevorst plaatste er zelfs 360. Dat gebeurde door de burgercoöperatie Campina Energie, een vereniging die in de Kempen mensen wil samenbrengen om te investeren in hernieuwbare energie. De 2 nieuwe installaties besparen alvast 70 ton CO² per jaar, of het elektriciteitsverbruik van 80 gezinnen.

Campina Energie wil een steentje bijdragen tot de verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dat met objectieve informatie: “Bedrijven willen nu vooral batterijen verkopen voor de opslag van zonne-energie, maar voor mensen die overdag thuis zijn, is dat niet noodzakelijk omdat zij de opgewekte elektriciteit onmiddellijk verbruiken”, is één van hun adviezen. Daarom hebben de 2 woonzorgcentra ook geen batterijen geplaatst bij het zonnepanelenpark omdat er vooral overdag nood is aan energie.

Het project op de daken van de Zorggroep Zusters van Berlaar is vrij snel vooruit gegaan. “Toen we in contact kwamen met Campina Energie hebben we die info aan de Heistse woonzorgcentra bezorgd.”, vertelt Sara Wouters, schepen voor klimaat en energie. “Eén van de 19 burgemeesterconvenanten die Heist ondertekende, is de reductie van de CO² uitstoot”. In december 2020 werden de eerste contacten gelegd en enkele maanden later brengt de hoogtechnologische installatie al 276.500 kWh per jaar op. De panelen worden per 2 van op afstand gemonitord, een dankbaar systeem voor opvolging, met weinig risico, waarbij de verminderde opbrengst naargelang de ouderdom, ook sterk wordt gereduceerd.

Naast 19 grote projecten bij bedrijven en instellingen was Campina Energie in 2020 ook bij 300 particuliere gezinnen. Daarom zoeken ze ook burgers die mee willen investeren in de coöperatie. Meer info op www.campinaenergie.be

In de marge verklaarde milieuschepen Sara Wouters dat Heist nog steeds op zoek is naar plaatsen voor windmolenturbines. “Door het tijdelijk ontbreken van een duurzaamheidsambtenaar staat het op een laag pitje, maar we blijven er aan werken. Groot probleem blijven de buurtbewoners zoals recent in Hulshout waar een project van 5 molens in het industriepark ook werd afgewezen”.

DE BIE | creative communication

DE BIE | creative communication is uw partner in communicatie. Drukwerk, kranten, magazines, radio, televisie of online media, ... We mixen onze expertise en die van jou graag tot één bruisende communicatiecocktail!

lees meer

Bizzar

Bizzar biedt je de mooiste collecties kinderkleding. Je vindt er de leukste stukjes voor je oogappel van 0 tot 14 jaar binnen een trendy en kleurrijke shopomgeving.

lees meer

KN Light

KN Light is gespecialiseerd in elektriciteit, verlichting en domotica en daarom ook de ideale partner wanneer u nood heeft aan deskundig lichtadvies. In de toonzaal vind je de meest gerenommeerde merken. Nu ook installateur van zonnepanelen.

lees meer

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Speciale promoties Check het hier