Nieuws uit de regio

05-07-2020 - Hulshout

Hulhout heeft grootse plannen

Nadat Hulshout jaren geleden een groot aantal sportieve locaties samen bracht in het industriepark, heeft het nu plannen gemaakt om langsheen de Grote Baan een grote sociale site te ontwikkelen met de bouw van een nieuw woonzorgcentrum, een nieuw administratief centrum, een voorziening voor mensen met een beperking, een nieuwe lagere school en zelfs een zone voor volkstuintjes.

Hulshout wil op site Ter Nethe, waar nu het woonzorgcentrum en het OCMW-gebouw staan,  een levendige en aangename omgeving creëren waar mensen graag vertoeven en kinderen graag naar school komen. “De visie is een zorgsite waar zorg voor ouderen, gehandicapten en kinderen samenkomen”, aldus de schepenen Elien Berghmans en Saskia Luyten (allebei CD&V). “We streven naar de uitvoering van de eerste fase in 2025. De grote lijnen zijn uitgetekend, maar het merendeel van de invulling wordt nog onderzocht”.

De eerste realisaties zullen een nieuw woonzorgcentrum en een nieuwe lagere school voor alle Hulshoutse kinderen zijn. Het oude WZC, dat na 23 jaar tekenen van ouderdom begint te vertonen, heeft reeds een vergunning om met 15 bedden uit te breiden tot 75 plaatsen. Uitgangspunt is dat de zorg niet geprivatiseerd wordt. “Een sterke, warme, lokale zorg, ook voor de meest kwetsbaren. We bekijken de mogelijkheid om hierin samen te werken met WZC Berkenhof in Heist-op-den-Berg”.

In 2015 werd er reeds een subsidiedossier ingediend, omdat er dringend geïnvesteerd moet worden in de school aan de vestiging Grote Baan. Na het bekijken van verschillende mogelijkheden, werd gewerkt naar het samenbrengen van de vestigingen van de basisscholen in Hulshout op één site die centraal ligt binnen de deelgemeente Hulshout. De school zal niet in één keer gebouwd worden, maar in verschillende fases. Schepen van Onderwijs, Elien Bergmans, legt uit: “Site Ter Nethe is hier de ideale locatie voor. Dit zal qua ruimte en ook qua mobiliteit die het schoolverkeer met zich meebrengt, een zeer werkbare oplossing zijn voor de lange termijn. We willen immers een toegankelijke, maar veilige omgeving voor fietsers en voetgangers.” Daarnaast is er ruime aandacht voor een goede balans tussen bebouwing,  groen en open ruimten. De groene zone zal ingericht worden als park, met een vijver die ook zal instaan voor de waterrecuperatie op de site.

Naast een nieuw woonzorgcentrum van 75 bewoners en een school voor 490 leerlingen, zal er ook een voorziening voor gehandicapten met plaats voor een 45-tal bewoners gebouwd worden, zijn er volkstuintjes aanwezig en een administratief centrum. Schepen van Welzijn, Saskia Luyten, licht toe: “We vinden het heel belangrijk om een sfeervolle site te creëren voor jong tot minder jong, met goede zorg en een warm hart voor iedereen. We kiezen voor een mix aan functies die we samen brengen op één site, omdat we hier efficiëntiewinsten en mogelijke samenwerkingsverbanden zien, zowel tussen de functies onderling als met externe partners.”

N-VA Hulshout heeft echter heel wat vragen bij deze plannen. “Wordt dit het volgende vergiftigde geschenk voor Hulshout?”, vraagt gemeenteraadslid Laura Kunnen zich af. “De grootschaligheid van dit project roept onmiddellijk heel wat vragen op. “Wat is verder de impact op het vlak van mobiliteit voor de Hulshoutenaar? Kunnen onze kinderen morgen nog veilig naar school gaan als drie scholen straks op één plaats worden samengebracht? Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de Bruulstraat, Grote Baan en het kruispunt met de Vaartstraat en Vaartdijkstraat? Omwonenden die kozen voor een rustige, landelijke omgeving, worden hierdoor geconfronteerd met stedelijke toestanden.   Dit project grenst aan één van de mooiste natuurgebieden van de streek. Toch verkiest de gemeente in tijden van betonstop om hectaren landbouwgrond op te offeren, terwijl de infrastructuur van scholen, woonzorgcentrum, bibliotheek en administratie reeds bestaan en in ruime mate voldoen.” Laura Kunnnen heeft ook heel wat vragen over de betaalbaarheid: “In het meerjarenplan van de gemeente is er nergens sprake van dit project. Er is met andere woorden geen budgettering voor deze miljoeneninvestering. Gezien de investeringen die gebeurden tijdens zowel de vorige als de huidige legislatuur (onder meer dorpskernhernieuwing, aankoop van een gebouw ter uitbreiding van het gemeentehuis en aankoop van grond ter uitbreiding van een bestaande school) lijkt het onmogelijk dat dergelijke miljoeneninvestering kan gerealiseerd worden zonder dat de Hulshoutenaar de rekening ervan gepresenteerd krijgt”, aldus Kunnen. “Wij als N-VA Hulshout zijn zeker mee vragende partij voor de ontwikkeling van een toekomstvisie voor onze gemeente.  Maar we rekenen hiervoor op een constructieve uitwerking, en passen voor een vaag project dat we ineens voor onze kiezen krijgen en waarvoor we dus mee een blanco cheque moeten goedkeuren”. 

De Vier Bollekes

Bij De Vier Bollekes kan je terecht voor allerlei lekkernijen en de zoetste geschenken. Fan van chocolade, ambachtelijke zoetigheden en delicatessen? Niet zo'n zoetebek? Dan vind je vast wel iets in het assortiment originele pasta's, oliën, thee, likeuren of andere heerlijkheden.

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

De Cavalerie

In de loungy eet- en drankgelegenheid De Cavalerie kan je terecht voor een drankje, een snelle hap of uitgebreide maaltijd met zicht op het domein of de pistes van de manege. Op het terras is het leuk vertoeven in de zomer maar je geniet er ook van het eerste lentezonnetje of de nazomerzon.

lees meer

Het Reklameklokje

Gratis weekblad voor de regio Heist-op-den-Berg, Beerzel, Berlaar, Berlaar-Heikant, Booischot, Grootlo, Hallaar, Hulshout, Heist-Goor, Itegem, Pijpelheide, Putte, Schriek, Wiekevorst en Begijnendijk. Een uitgave van drukkerij-uitgeverij Peeters nv.

lees meer

Speciale promoties Check het hier