Nieuws uit de regio

10-06-2020 - Schriek

De moeilijkste Belgische rots bedwongen

Voor een van de beste klimsters ter wereld, Anak Verhoeven, zijn het ook moeilijke tijden. Aangezien de klimwedstrijden afgelast zijn en er nog geen mogelijkheid is om naar het buitenland te reizen, is dit voor Anak een goed moment om zich te concentreren op rotsroutes in eigen land. De Schriekse atlete zocht een nieuwe uitdaging en vond die in het bedwingen van een nog nooit beklommen route op een 35 graden overhellende rotswand van 20 meter hoog in de buurt van Namen

De route loopt de eerste paar meters gelijk met Bonsai, een 8c (moeilijkheidsgraad) die eerder enkel nog maar geklommen was door de Belg Simon Lorenzi in november 2019. Daarna buigt de route af naar links en loopt helemaal door tot aan de top van de rots.

Anak klom eerst Bonsai en richtte zich daarna op de rest van de route: het 'project' dat nog door geen enkele klimmer getopt was. Nadat ze alle bewegingen ingeoefend en gememoriseerd had, deed ze een eerste poging.

Anak vertelt:“Nadat ik een paar dagen geleden het eerste deel van ‘Het Project’ geklommen had, ging ik terug om de volledige lijn te klimmen die nog wachtte op een ‘eerstbeklimming’. Ik klom voorbij de eerste zware bewegingen, net zoals ik een paar dagen eerder had gedaan. Wat een opluchting! Wat betere grepen leidden me naar de meest harde passen van het project. Ook die lukten! Er kwam nog één riskante beweging. Ik sprong... En mistte! Na een flinke rustpauze stond ik terug onderaan de rots voor een nieuwe poging. Ik keek er niet echt naar uit om mezelf terug door de zware passen te vechten, maar toen ik begon te klimmen, voelde ik me minder zenuwachtig. Ik klom de eerste moeilijke passage, daarna de tweede én ook de riskante beweging Een paar minuten later was de eerstbeklimming van het project een feit.

Anak gaf de route de naam Kraftio en stelt het niveau 8c+/9a voor. Dit maakt het de moeilijkste rotsroute in België. De naam is een hommage aan Chloé Graftiaux (Kraftio klinkt als Graftiaux), een Belgische topklimster die in 2010 in de bergen rond Chamonix overleed op 23-jarige leeftijd, de huidige leeftijd van Anak.

De 46

U kan er genieten van (h)eerlijke Franse en Italiaanse keuken. De gerechten worden volledig zelf bereid met verse,hoogwaardige kwaliteitsproducten. De pasta's en pizza's kunnen ook afgehaald worden.

lees meer

Lekka Lekka

Lekkere ijsjes in verrassende, uitgebreide smaken.

lees meer

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Twice As Nice

Bij Twice as Nice vind je leuke juwelen aan leuke prijzen. De collectie wordt voornamelijk gekenmerkt door juwelen in zilver en staal en er is zelfs een collectie speciaal voor mannen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier