Nieuws uit de regio

27-12-2019 - Heist-op-den-Berg

“Het komt allemaal door de fanfare”

Op 1 januari viert burgemeester Luc Vleugels zijn zilveren jubileum in de Heistse gemeenteraad, 12 jaar als gewoon gemeenteraadslid en 13 jaar als burgemeester. Een groot deel van zijn levensloop heeft de van Geel-Larum afkomstige psycholoog te danken aan de fanfare, zowel de kennismaking met zijn vrouw als zijn eerste stappen in de politiek.

In zijn eigen geboortedorp heeft Vleugels zijn maatschappelijk engagement opgepikt dat hem later tot de politiek heeft gebracht. Zijn moeder was er leidster van één van de twee clans die het dorp verdeelde. “Zij was huishoudregentes, vooral actief in de Landelijke Beweging en erg bepalend voor het leven in het dorp”, begint Vleugels zijn verhaal. “Mijn grootvader aan moeders kant was schepen in Olen, maar andere politieke mandaten waren er niet in de familie, ondanks een grote maatschappelijke betrokkenheid”. In zijn jonge jaren was Vleugels vooral actief in het fanfaregebeuren, in eigen dorp en in het Kempisch Jeugdorkest in Herenthout waar hij zijn vrouw Anita leerde kennen. Hij is haar gevolgd van Geel-Larum naar Wiekevorst, ook al een dorp verdeeld in 2 clans.  Hoewel hij nog maar 5 jaar in Wiekevorst woonde, geraakte hij toch gemakkelijk verkozen voor CD&V, vooral omdat in de fanfare Onafhankelijkheid het ordewoord werd gegeven om voor de inwijkeling te stemmen Zes jaar later kreeg hij ook de steun van de concurrerende fanfare St.Jansvrienden. Toen hij in 2006 de lijst van de christendemocraten trok, was hij voor vele Heistenaren nog een onbekende. “Waar zijn uw botten?” was de spottende vraag voor iemand die van Wiekevorst – van over ’t water – kwam. Maar met de meeste voorkeurstemmen leverde dat tot een zeker electorale legitimiteit voor de nieuwbakken burgemeester. 2012 was het hoogtepunt met 3678 voorkeurstemmen, een record in Heist. “Dat kwam onder meer door het boekje ‘Platteland met pit in de kern’, een uit de hand gelopen verkiezingsbrochure at mettertijd ook de slogan van de gemeente is geworden”, aldus Vleugels.   De laatste verkiezingen verminderde zijn voorkeurstemmen met een derde, maar nog steeds de meeste van alle lijsten.

Zijn politieke mosterd haalde Vleugels bij voormalig burgemeester van Geel Frans Peeters. Van de huidige politici bewondert hij de verklarende stijl en gelijkmoedigheid van Koen Geens (CD&V) net als het beleefde taalgebruik van Geert Bourgeois (N-VA). Nationale ambitie heeft hij zelf nooit gehad: “Eigenlijk had ik graag in het OCMW gezeteld met mijn achtergrond in de gezondheidssector”.

“Heist heeft een eigen concept gekregen”, vindt hij zelf zijn belangrijkste verwezenlijking “Gemoedelijk, kleinschalig, overzichtelijk en tot alle functies van een provinciestadje aanwezig, met een mooie regionale uitstraling. Het CC, de sporthal en binnenkort het zwembad, worden door het regionaal gebruik mee afbetaald. Nationaal wordt dit centrumfunctie echter niet erkend en krijgen wij in verhouding te weinig middelen. De bloeiende handelskern is een gevolg van de visie die wij al die jaren hebben aangehouden. De praktische uitwerking is het gevolg van een goeie theorie. Het geloof in de mix van horeca, cultuur en shopping maakt dat Heist een trouw bezoekerscliënteel heeft. Zo ben ik blij dat we de ‘baanwinkels’ langs de N10 hebben kunnen tegenhouden”, aldus een tevreden Vleugels.

Over 2 jaar geeft hij de Heistse scepter door aan Jan Moons (N-VA). “Het was altijd de bedoeling geweest dat ik midden deze legislatuur zou stoppen, maar ik had natuurlijk liever een opvolger uit eigen rangen gezien.”  Het is niet de bedoeling dat hij op zijn lauweren gaat rusten: “De MS-kliniek in Melsbroek, waar ik nu deeltijds actief ben, heeft vroeger op hoogstaand vlak aan wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat wil ik in de toekomst graag terug ondersteunen”.

Het Reklameklokje

Gratis weekblad voor de regio Heist-op-den-Berg, Beerzel, Berlaar, Berlaar-Heikant, Booischot, Grootlo, Hallaar, Hulshout, Heist-Goor, Itegem, Pijpelheide, Putte, Schriek, Wiekevorst en Begijnendijk. Een uitgave van drukkerij-uitgeverij Peeters nv.

lees meer

Brilcenter

Naast een ruim gamma optische brillen, zonnebrillen of sportbrillen van allerlei kwaliteitsmerken is Brilcenter ook gespecialiseerd in contactlenzen.

lees meer

Middenstand Putte

Middenstand Putte verenigt de Putse handelaars om van Putte een bruisend winkelcentrum te maken. Ze organiseren o.a. de Putse Feesten, de eindejaarsactie en koopzondagen.

lees meer

Lingerie Ria

Lingerie, badmode, nachtkleding, ... Bij Lingerie Ria in hartje Putte vind je een overweldigende keuze voor alle maten en alle leeftijden. Bovendien word je er deskundig en persoonlijk begeleid zodat je de beste keuze maakt.

lees meer

Speciale promoties Check het hier