Nieuws uit de regio

27-12-2019 - Heist-op-den-Berg

“Het komt allemaal door de fanfare”

Op 1 januari viert burgemeester Luc Vleugels zijn zilveren jubileum in de Heistse gemeenteraad, 12 jaar als gewoon gemeenteraadslid en 13 jaar als burgemeester. Een groot deel van zijn levensloop heeft de van Geel-Larum afkomstige psycholoog te danken aan de fanfare, zowel de kennismaking met zijn vrouw als zijn eerste stappen in de politiek.

In zijn eigen geboortedorp heeft Vleugels zijn maatschappelijk engagement opgepikt dat hem later tot de politiek heeft gebracht. Zijn moeder was er leidster van één van de twee clans die het dorp verdeelde. “Zij was huishoudregentes, vooral actief in de Landelijke Beweging en erg bepalend voor het leven in het dorp”, begint Vleugels zijn verhaal. “Mijn grootvader aan moeders kant was schepen in Olen, maar andere politieke mandaten waren er niet in de familie, ondanks een grote maatschappelijke betrokkenheid”. In zijn jonge jaren was Vleugels vooral actief in het fanfaregebeuren, in eigen dorp en in het Kempisch Jeugdorkest in Herenthout waar hij zijn vrouw Anita leerde kennen. Hij is haar gevolgd van Geel-Larum naar Wiekevorst, ook al een dorp verdeeld in 2 clans.  Hoewel hij nog maar 5 jaar in Wiekevorst woonde, geraakte hij toch gemakkelijk verkozen voor CD&V, vooral omdat in de fanfare Onafhankelijkheid het ordewoord werd gegeven om voor de inwijkeling te stemmen Zes jaar later kreeg hij ook de steun van de concurrerende fanfare St.Jansvrienden. Toen hij in 2006 de lijst van de christendemocraten trok, was hij voor vele Heistenaren nog een onbekende. “Waar zijn uw botten?” was de spottende vraag voor iemand die van Wiekevorst – van over ’t water – kwam. Maar met de meeste voorkeurstemmen leverde dat tot een zeker electorale legitimiteit voor de nieuwbakken burgemeester. 2012 was het hoogtepunt met 3678 voorkeurstemmen, een record in Heist. “Dat kwam onder meer door het boekje ‘Platteland met pit in de kern’, een uit de hand gelopen verkiezingsbrochure at mettertijd ook de slogan van de gemeente is geworden”, aldus Vleugels.   De laatste verkiezingen verminderde zijn voorkeurstemmen met een derde, maar nog steeds de meeste van alle lijsten.

Zijn politieke mosterd haalde Vleugels bij voormalig burgemeester van Geel Frans Peeters. Van de huidige politici bewondert hij de verklarende stijl en gelijkmoedigheid van Koen Geens (CD&V) net als het beleefde taalgebruik van Geert Bourgeois (N-VA). Nationale ambitie heeft hij zelf nooit gehad: “Eigenlijk had ik graag in het OCMW gezeteld met mijn achtergrond in de gezondheidssector”.

“Heist heeft een eigen concept gekregen”, vindt hij zelf zijn belangrijkste verwezenlijking “Gemoedelijk, kleinschalig, overzichtelijk en tot alle functies van een provinciestadje aanwezig, met een mooie regionale uitstraling. Het CC, de sporthal en binnenkort het zwembad, worden door het regionaal gebruik mee afbetaald. Nationaal wordt dit centrumfunctie echter niet erkend en krijgen wij in verhouding te weinig middelen. De bloeiende handelskern is een gevolg van de visie die wij al die jaren hebben aangehouden. De praktische uitwerking is het gevolg van een goeie theorie. Het geloof in de mix van horeca, cultuur en shopping maakt dat Heist een trouw bezoekerscliënteel heeft. Zo ben ik blij dat we de ‘baanwinkels’ langs de N10 hebben kunnen tegenhouden”, aldus een tevreden Vleugels.

Over 2 jaar geeft hij de Heistse scepter door aan Jan Moons (N-VA). “Het was altijd de bedoeling geweest dat ik midden deze legislatuur zou stoppen, maar ik had natuurlijk liever een opvolger uit eigen rangen gezien.”  Het is niet de bedoeling dat hij op zijn lauweren gaat rusten: “De MS-kliniek in Melsbroek, waar ik nu deeltijds actief ben, heeft vroeger op hoogstaand vlak aan wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat wil ik in de toekomst graag terug ondersteunen”.

Garage Wuyts

Op zoek naar een wagen voor particulier gebruik, een bestelwagen of een compacte truck? In het aanbod Hyundai of Isuzuwagens vindt u vast en zeker een wagen die voldoet aan al uw wensen.

lees meer

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

Bosmans Slaapcomfort Center

Wie goed slaapt is gezonder, energieker en opgewekter. Bij Bosmans Slaapcomfort vind je een enorm aanbod slaapsystemen, hoofdkussens, dekbedden en bedtextiel.

lees meer

Speciale promoties Check het hier