Nieuws uit de regio

25-11-2019 - Booischot

Wie kan er iets doen met een kasteel?

In 2018 kochten Kempens Landschap (70 %) en de gemeente Heist-op-den-Berg (30 %) samen het Hof ter Laeken, een 30 ha groot domein aan de boorden van de Nete te Booischot. Anderhalf jaar later is het bos opgekalefaterd en opengesteld voor het publiek, maar men weet nog niet goed wat te doen met het historisch kasteel.

In het bos werden rustbanken geplaatst, ongebruikte weideomheiningen verwijderd en deze winter worden er verschillende bomen gerooid, om andere meer kansen te bieden. Op die manier is een wandelgebied gecreëerd dat aansluit op de Netevallei.

Voor het kasteel en de bij bijhorende remise (het voormalig koetshuis) is er echter nog geen invulling gevonden.  De familie van baron De Gruben blijft nog wonen op het kasteel tot midden 2020, maar daarna is het nodig om de gebouwen te restaureren. De hele site zal bijvoorbeeld nieuwe nutsleidingen moeten krijgen.  Om de restauratiewerken af te kunnen stemmen op de toekomstige bestemming, lanceert Kempens Landschap en de gemeente Heist een ‘marktverkenning’.

Tot 31 januari kunnen ideeën worden ingediend. “We denken aan een horecazaak, logies, een kleine ambachtelijke activiteit…” aldus burgemeester Vleugels, “Misschien een herbestemming  in de gezondheids- of verzorgingssector, een kinderboerderij, kantoren, al dan niet toegankelijk voor een ruim publiek, ruimtes voor feesten, een sociaal project,… Eigenlijk zijn we op zoek naar partners die hun droom samen met ons wensen te realiseren of ons een leuk idee kunnen aanreiken dat de restauratie-investering verantwoordt.” Een belangrijke voorwaarde is dat de toekomstige bestemming verenigbaar is met bescherming als monument en dat ze geen te grote impact heeft op de rust en beleving voor de bezoekers van het park.

Hoewel het domein is ontstaan in de late Middeleeuwen, dateren de huidige gebouwen van de tweede helft van de 19de eeuw. Het kasteel heeft op het gelijkvloers enkele indrukwekkende ruimtes met prachtige plafondschilderingen. De remise is somberder en deed aanvankelijk dienst als koesthuis, paardenstalling en woning voor het personeel. Kempens Landschap heeft alle info omtrent het park, de gebouwen en de ruimtelijke mogelijkheden gebundeld in een mooie brochure, op te vragen via info@kempenslandschap.be

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

De Roover

Gedimat De Roover is een handelaar in bouwmaterialen die u ondersteunt met deskundig advies en dit voor vakman, kmo en particulier. Bij De Roover kunt u kwalitatieve merken van bouwmaterialen kopen en laten leveren aan scherpe prijzen.

lees meer

De Hoofdzaak - Pruikeninstituut

De Hoofdzaak is echter meer dan alleen een kapsalon en onderscheidt zich misschien nog het meest met hun oplossingen voor kleine of grote haarproblemen. Samen met u gaan ze op zoek naar een passende oplossing want haarproblemen verschillen van persoon tot persoon.

lees meer

Speciale promoties Check het hier