Nieuws uit de regio

08-11-2019 - Heist-op-den-Berg

“Ze zijn daar, de Engelsen”

Tijdens Wereldoorlog 40 – 45 verdwenen in de regio Heist de Duitsers eigenlijk al in september 1944.  Op 29 augustus ’44  namen vrouwen en kinderen van de bezetters in het station van Heist de trein richting Duitsland. Om dat te gedenken werd aan de brug van Lodijk, op de Herentalsesteenweg, een herdenkingsbord geplaats ’75 jaar bevrijding’.

Die plaats werd door burgemeester Vleugels en de schepenen gekozen, in samenspraak met de toeristische dienst van de provincie Antwerpen,  omdat de brug in de regio een belangrijke plaats innam in de Belgische strategie.  In mei 1940 werd de brug over de Grote Nete opgeblazen om de opmars van het Duitse leger tegen te houden. Veel heeft het echter niet geholpen want 4 jaar lang waren de Duitsers hier baas tot ze de eerste dagen van september ze vermoeid terug oostwaarts trokken.  Op 3 september ’44 zien de Heistenaren de eerste Britse vliegtuigen overvliegen en horen ze ’s nachts in de verte ontploffingen.  In Heist-Goor hangt op 4 september een dappere inwoner voorhet eerst de Belgissche vlag uit. ’s Anderdaags verschijnen de Britten met hun tanks die een gold van enthousiasme losmaken in Heist. Ze blijven tot januari ’45, onder meer in het Hof ter Laken en op de Mechelbaan. Speciaal voor hen preekt kapelaan Druyts met Kerstmis in het Engels in de St.Lambertuskerk. Helemaal gedaan was de oorlog niet, want de geallieerden probeerden de vliegende bommen, gericht op de Antwerpse haven, te doen afwijken naar minder bevolkt gebied. In Heist, Booischot, Itegem, Hallaar, Schriek en Wiekevorst worden vanaf november nog ruim 500 huizen beschadigd en 27 volledig vernield door de V1- en V2-bommen.

Doorheen de provincie Antwerpen loopt een route langs de plekken die belangrijk waren in het kader van de bevrijding. Bij deze route hoort een uitgebreide brochure, ‘Ze zijn daar. De provincie Antwerpen bevrijd in 1944’. Je kan ze vinden bij een aantal teams van Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg of downloaden van https://www.kempen.be/brochure-aanvragen

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Speciale promoties Check het hier