Nieuws uit de regio

07-11-2019 - Itegem

Een kleine Heistse Greta Thunberg

29 Kempense gemeenten verkozen elk een kinderklimaatambassadeur, jongeren die samen denken rond het klimaat. Voor Heist is dat de Itegemse Nore Van Hool  (10 jaar), een jonge duivel-doet -al die naast al haar andere activiteiten, zich ook wil inzetten voor een beter klimaat in haar gemeente.

Kempen2030 heeft als doel om van de Kempen een klimaatvriendelijke regio te maken. Op 11 oktober ondertekende 29 burgemeesters een convenant waarin zij beloofden een bijdrage te leveren voor een beter klimaat. Door de verkiezing van kinderklimaatambassadeurs wordt ook de toekomstige bevolking er bij betrokken. Nore Van Hool  gaf vorig jaar in de klas al een spreekbeurt over het milieu en probeert ook haar klasgenootjes ervan te overtuigen om meer zorg te dragen voor onze omgeving. “Maar dat lukt niet altijd even goed”, vertelt de klimaatambassadrice . “Zelf gooi ik geen papiertjes op de grond, ga altijd met de fiets naar school en heb zelfs zo’n knijper waarmee ik af en toe mee help aan opruimingsacties. Ik probeer ook minstens éénmaal per week vegetarisch te eten”.  Naast haar inzet voor het milieu gaat Nore ook nog naar de academie voor ‘woord’ en ‘piano’, turnt ze bij de Arduas en gaat ze naar de Chiro.

Op dinsdag 12 november wordt Nore voorgesteld aan de gemeenteraad als de Heistse kinderklimaatambassadeur. Voor de burgemeester heeft ze een stoel mooi versierd met slogans voor een betere leefomgeving. In haar eigen gemeente wil ze vooral meer groen en fatsoenlijke fietspaden. “Vele stenen liggen schots en scheef, vooral in het donker is dat gevaarlijk,” heeft Nore ondervonden. “In het kleine straatje tussen de 2 afdelingen van de lagere school in Itegem komen nog veel te veel auto’s. Alleen mensen die daar wonen, zouden daar mogen passeren. Voor kinderen die van de andere kant van ’t dorp komen, is het centrum veel te gevaarlijk”, aldus de jonge Itegemse die later, als ze groot is, zeker iets wil doen rond het milieu, “maar liefst niet in de politiek”.

Op www.kempen2030.be kan je een getuigenis van Nore zien.

Soul Deco

Schilder- en decoratiewerken met uitstraling

lees meer

La Cita

La Cita bevindt zich in het hartje van de Bergstraat. Met enkele troeven zoals het gebruik van verse producten, een vriendelijke service, een gezellig terras en een warme sfeer wil La Cita het verschil maken.

lees meer

Anna-Mit

Ontbijt- en lunchbar

lees meer

Speciale promoties Check het hier