Nieuws uit de regio

07-11-2019 - Itegem

Een kleine Heistse Greta Thunberg

29 Kempense gemeenten verkozen elk een kinderklimaatambassadeur, jongeren die samen denken rond het klimaat. Voor Heist is dat de Itegemse Nore Van Hool  (10 jaar), een jonge duivel-doet -al die naast al haar andere activiteiten, zich ook wil inzetten voor een beter klimaat in haar gemeente.

Kempen2030 heeft als doel om van de Kempen een klimaatvriendelijke regio te maken. Op 11 oktober ondertekende 29 burgemeesters een convenant waarin zij beloofden een bijdrage te leveren voor een beter klimaat. Door de verkiezing van kinderklimaatambassadeurs wordt ook de toekomstige bevolking er bij betrokken. Nore Van Hool  gaf vorig jaar in de klas al een spreekbeurt over het milieu en probeert ook haar klasgenootjes ervan te overtuigen om meer zorg te dragen voor onze omgeving. “Maar dat lukt niet altijd even goed”, vertelt de klimaatambassadrice . “Zelf gooi ik geen papiertjes op de grond, ga altijd met de fiets naar school en heb zelfs zo’n knijper waarmee ik af en toe mee help aan opruimingsacties. Ik probeer ook minstens éénmaal per week vegetarisch te eten”.  Naast haar inzet voor het milieu gaat Nore ook nog naar de academie voor ‘woord’ en ‘piano’, turnt ze bij de Arduas en gaat ze naar de Chiro.

Op dinsdag 12 november wordt Nore voorgesteld aan de gemeenteraad als de Heistse kinderklimaatambassadeur. Voor de burgemeester heeft ze een stoel mooi versierd met slogans voor een betere leefomgeving. In haar eigen gemeente wil ze vooral meer groen en fatsoenlijke fietspaden. “Vele stenen liggen schots en scheef, vooral in het donker is dat gevaarlijk,” heeft Nore ondervonden. “In het kleine straatje tussen de 2 afdelingen van de lagere school in Itegem komen nog veel te veel auto’s. Alleen mensen die daar wonen, zouden daar mogen passeren. Voor kinderen die van de andere kant van ’t dorp komen, is het centrum veel te gevaarlijk”, aldus de jonge Itegemse die later, als ze groot is, zeker iets wil doen rond het milieu, “maar liefst niet in de politiek”.

Op www.kempen2030.be kan je een getuigenis van Nore zien.

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

Chong San

Bij Chong San, in het hartje van Heist-op-den-Berg, ontdekt u de veelzijdige Chinese keuken. U kan er gaan eten maar kan er ook gerechten afhalen om thuis op te smullen.

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

't Paviljoen

Bij 't Paviljoen smul je van kwaliteitsvolle mosselen die er maar liefst op 11 verschillende wijzen bereid worden. Verder tovert men hier steeds seizoensvariaties op tafel en staan er ook heel wat vis- en vleesgerechten op de kaart.

lees meer

Speciale promoties Check het hier