Nieuws uit de regio

09-10-2019 - Heist-op-den-Berg

Pet af voor Heistse gemeenteraad

Vzw Den Den Draai, waar armen het woord nemen, deed dat op de Heistse gemeenteraad  ook letterlijk bij monde van Inge Hechtermans  naar aanleiding van de Wereldverzetdag tegen Armoede op 17 oktober. Thema dit jaar is ‘Vrije Tijd! Luxeproduct?’ Na enkele getuigenissen van mensen die in armoede terecht zijn gekomen, was er de vraag om het goede Heistse systeem van de vrijetijdskaart te behouden en een beetje bij te sturen.

De mening bestaat dat het voor de mensen in armoede dikwijls hun eigen schuld is. Enkele voorbeelden ontkrachten deze bewering zoals mensen die door een scheiding of door een chronische ziekte in een arm bestaan zijn terecht gekomen.

“Vrijetijdsparticipatie is belangrijk om in een andere omgeving te zijn, om te kunnen ontsnappen uit de dagelijkse sleur,…. Het is een grondrecht voor iedereen in onze maatschappij”, aldus Inge Hechtermans. “Mensen in armoede dienen verschillende drempels te nemen, vooral financiële. Dankzij de Heistse vrijetijdskaart is deelname aan socio-culturele of sportieve evenementen geen onoverkomelijk probleem voor degenen die het minder breed hebben. Vrije tijd voor iedereen in Heist, daarvoor zijn wij ons petje af”. Vandaar dat elk raadslid symbolisch een pet kreeg van vzw Den Draai. In Heist zijn ongeveer 1400 vrijetijdskaarten uitgereikt waarmee de houders tot 80 % vermindering kunnen krijgen op lidgelden, inkomprijzen, inschrijvingsgelden… van culturele en sportieve aangelegenheden.

Toch zijn er nog kleine accenten die de Den Draai anders wil zien:  Voor mensen in armoede is er steeds een bestaansmiddelenonderzoek, in tegenstelling tot mensen met een handicap.  “Wanneer iemand spaart voor een nieuwe verwarmingsketel om op die manier uiteindelijk de verwarmingskosten te verminderen , kan na een bankonderzoek zijn VT-kaart geweigerd worden.” Een andere heikel punt dat de vzw nog aanhaalt, is het gebrekkige openbaar vervoer in de regio, ook nodig om te kunnen deelnemen aan het culturele leven.

Op maandag 14 oktober nodigt Den Draai en het gemeentebestuur iedereen uit op ‘Pannenkoeken tegen Armoede’.   Van 10 tot 14 u kan je in Cultuurcentrum Zwaneberg pannenkoeken komen smullen aan 5 euro. Wie zich voor 10 oktober inschrijft via coordinator@vzwdendraai.be krijgt gratis een drankje.

Het Derde Bedrijf

Brasserie en Theatercafé Het Derde Bedrijf is gevestigd in CC Zwaneberg. Het is de ideale plaats om te genieten van een lekkere snack, maaltijd of drankje, zowel binnen als buiten op het fantastische terras met zicht op het Cultuurplein.

lees meer

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

't Paviljoen

Bij 't Paviljoen smul je van kwaliteitsvolle mosselen die er maar liefst op 11 verschillende wijzen bereid worden. Verder tovert men hier steeds seizoensvariaties op tafel en staan er ook heel wat vis- en vleesgerechten op de kaart.

lees meer

Maris Natuursteen

Enorme voorraad - Snelle levering - Scherpe prijzen - Eigen vakkundige plaatsingsdienst

lees meer

Speciale promoties Check het hier