Nieuws uit de regio

07-10-2019 - Wiekevorst

Als je alle dagen ziek bent...

Op zondag 13 oktober is het de jaarlijkse ‘Dag van de chronisch zieke mensen”. Christiane Van Houdt, tot 10 jaar geleden nog actief in de school te Wiekevorst, zet zich nu in voor langdurig zieken en vraagt, namens Samana (het vroegere Ziekenzorg) dat ‘gezonde’ mensen ook aandacht zouden hebben voor wie niet dat geluk heeft.

“Je vindt hen overal, in iedere buurt, in iedere straat”, vertelt Christiane die in het regionaal bestuur van Samana zetelt. “Veelal denkt de samenleving dat alleen ouderen getroffen worden door een chronische ziekte. Dat is spijtig niet altijd het geval. Dikwijls zie je het niet achter de gevel van de huizen in je straat. Op deze dag willen we aandacht vragen aan alle mensen om de chronisch zieken ook een gezicht te geven en hen niet te laten vallen in onze maatschappij.  Mensen ontmoeten elkaar in de buurt: spontaan en ongedwongen. Een ‘hallo, hoe gaat het’, een babbel over de dingen van de dag of een gesprek over wat mensen echt raakt. Ontmoeten en verbinden van zieke en gezonde mensen, dat is waar wij als Samana voor staan en waartoe wij iedereen uitnodigen”.

In Wiekevorst heeft men verschillende acties op touw staan om de Dag van de Chronisch Zieken in de kijker te zetten.  Alle bakkers van het dorp verpakken hun broden in de enige echte Samana-broodzak. Aandacht voor zieken, mantelzorgers en vrijwilligers is immers ‘brood’nodig.  De kinderen van de plaatselijke lagere school maken de verbinding met de zieken door prachtige regenbogen te kleuren. Deze wenskaarten worden tijdens de tweede week van oktober door vrijwilligers aan de Wiekevorstse zieken gebracht, samen met een fleurig plantje.

Christiane Van Houdt brengt ook een boek van een auteur uit onze regio in de kijker. Nordine Claes uit Voortkapel (Westerlo) schreef het boek ‘Chronisch ziek, chronisch moe(der)’. Toen Nordine de diagnose van Multiple Sclerose kreeg, hielp schrijven haar om alles beter te kunnen verwerken: over de controleartsen met te veel tijd, over het enorme schuldgevoel naar haar kinderen toe als ze weer eens uitgeteld in de zetel ligt, over de fierheid als de ze eerste keer een hulpmiddel durft te gebruiken…. In dit boek heeft de verhalen gebundeld in de hoop dat iemand er herkenning, begrip of troost in vindt. Meer info op www.facebook.com/chronischziekchronischmoeder of via Christiane 0498 19 78 70.

 

Clem Vercammen

Clem Vercammen is een gevestigde waarde en vertrouwde naam in de juwelen- en uurwerkenwereld! Je vindt er een enorm aanbod juwelen en horloges en kan deze er ook laten repareren in het eigen atelier.

lees meer

HV Interieur

HV Interieur brengt met zijn raam-, vloer- en muurdecoratie kleur in huis! Met speelse dessins, eigentijdse accessoires en sprekende kleuren waait er een frisse wind door uw interieur. Genoeg stof tot inspiratie!

lees meer

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

Speciale promoties Check het hier