Passie voor de Oosterse krijgskunst

Al tientallen jaren is sensei Hubert Laenen van Shaolin Dojo bezig met het beoefenen van diverse krijgskunsten. Hubert is een bescheiden, sportieve man die in de wereld van de krijgskunsten enorm veel relaties heeft in meerdere landen, relaties die intussen ook vrienden geworden zijn. Zelf bijleren, maar ook zijn kennis overbrengen aan anderen is zijn passie. Hij geeft dan ook regelmatig les in Polen, Rusland, Siberië, Hongarije, Roemenië, Litouwen en spreekt ook meerdere  talen, waaronder zelfs een aardig mondje Japans. We ontmoeten hem met de trolley nog in de hand want hij is net terug uit Wenen, Oostenrijk, waar hij elk jaar les geeft aan de grootste Oostenrijkse karatefederatie. Recht van het vliegtuig en de trein en ondanks zijn drukke agenda straalt hij steeds rust en kalmte uit!

Hubert, je bent de oprichter van Shaolin Dojo
Hubert:
Meer dan 35 jaar geleden startte ik de school op in het turnzaaltje van de basisschool in Heist-Zonderschot en enkele jaren geleden kwamen we terecht in de Sporthal van Heist-op-den-Berg. We zijn een Karate-Jutsu club en bieden een ruim aanbod gevechtstechnieken voor alle leeftijden. We werken er op een respectvolle traditionele manier aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Samen met enkele van mijn leerlingen die al meer dan 30 jaar les bij me volgen verzorgen we de trainingen. Die hulp is welkom want ik zit regelmatig in het buitenland voor internationale stages of om zelf nieuwe technieken aan te leren.

Het Japanse eiland Okinawa is een wel heel bijzondere plek voor jou, vertel eens?
Hubert:
Okinawa is inderdaad een belangrijke plaats in mijn leven. Het is de bakermat van het karate. In de 17de eeuw heerste er een wapenverbod op het eiland waardoor de populariteit van de ongewapende vechttechnieken steeg opdat de bevolking zich zou kunnen verdedigen bij aanvallen. Al sinds 2002 ga ik er één tot tweemaal per jaar naar toe om me te vervolmaken in de oude krijgskunsten. Ik train er vaak bij oude meesters van wel 80 tot 90 jaar en het feit dat er amper  buitenlanders worden toegelaten maakt het extra speciaal. Ik ben er intussen aanvaard als ‘Ushi Deshi’, inwonende leerling wat gelijk staat aan een soort  familielid. Ik mag daar blijven slapen, eten en met hen trainen. Op Okinawa wonen trouwens de gezondste mensen ter wereld, nergens is het aantal  honderdjarigen zo hoog als daar.

Sinds kort kan je bij Shaolin Dojo ook Zen Tai Chi volgen, wat houdt dat juist in?
Hubert:
Vanuit de kennis van de krijgskunst is het idee gerijpt om nieuwe lessen te integreren, namelijk de Zen Tai Chi, een mix van verschillende Oosterse  technieken. ‘Zen Tai Chi’ of ‘meditatie en herbronning vanuit de bewegingen’ is een traditioneel onderdeel in zeer oude Oosterse krijgskunsten en kent een geschiedenis die meer dan 4000 jaar terug gaat in de tijd. In heel wat Oosterse landen worden de oefeningen uit deze discipline nog elke dag beoefend door zowel jongeren als oude krijgers om gezond te blijven. Heel vaak starten ze zelfs de dag met wat Zen Tai Chi om van ’s morgens af aan fit te zijn.

Welke betekenis hebben de woorden ‘Zen Tai Chi’
Hubert:
‘Zen’ staat voor meditatie en de oefeningen die ervoor moeten zorgen dat je innerlijke rust kan vinden. Daarbij wordt extra aandacht geschonken aan  ademhalingstechnieken en dingen te zien met je ogen dicht. ‘Tai’ verwijst dan weer naar je lichaam maar ook naar je persoonlijkheid, een manier van leven en de weg die je voor jezelf creëert. ‘Chi’ tenslotte staat voor levenskracht en de energie die door onze aderen en zenuwbanen stroomt en die alles in stand houdt.

Kan iedereen Zen Tai Chi beoefenen?
Hubert:
Zen Tai Chi wordt gekenmerkt door de langzame bewegingen die altijd individueel beoefend worden en tot doel hebben de harmonie te vinden tussen  ademhaling en bewegingen, het denken en niet denken. Ze leiden je naar een vorm van ontspanning en openheid en de bedoeling is ook om de energiebanen in je lichaam en de organen te stimuleren. De bewegingen zijn eigenlijk gezondheidsoefeningen die voortvloeien uit de gevechts- en verdedigingstechnieken en vergen geen zware fysieke inspanningen.

Zen Tai Chi
Wil je wat meer energie of wil je een zachte krijgskunst beoefenen?

Dan is een les Zen Tai Chi misschien wel wat voor jou. De lessen Zen Tai Chi worden op woensdagavond gegeven van 18u30 en 19u30 door Hubert en zijn toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen vanaf 16 jaar. Het enige wat je nodig hebt is losse sportkledij.

Elke woensdag
18u30 - 19u30
De Sporthal (marathon 3)
Lostraat 48A - Heist-op-den-Berg

Meer info: Shaolin Dojo

Reacties

Raes sophia schreef op 09-02-2019 00:00

Ik zou graag thai chi volgen wat is de prijs van de lessen aub

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

De Cavalerie

In de loungy eet- en drankgelegenheid De Cavalerie kan je terecht voor een drankje, een snelle hap of uitgebreide maaltijd met zicht op het domein of de pistes van de manege. Op het terras is het leuk vertoeven in de zomer maar je geniet er ook van het eerste lentezonnetje of de nazomerzon.

lees meer

Hair & Beauty Factory

Haarverzorging - Kleuringen - Stylingproducten - Make-up - Nagelverzorging Ruime keuze aan professionele producten van topmerken. Voor zowel particulieren als professionelen

lees meer

Iverans

Iverans is een gezellig restaurant in Beerzel waar je proeft van lekkere vis- en vleesgerechten, lichte salades en pittige wok- en pastaschotels.  Het is er bovendien heerlijk vertoeven op het ruime, groene terras.

lees meer

De Studio

Of je je nu goed in je vel wil voelen, gewoon aan je conditie of figuur wil werken of je wil voorbereiden op een sportprestatie. Bij De Studio ben je op de juiste plaats. Tijdens de individuele workout sessies en groepssessies ga je steeds terug naar de basis op zoek naar meer fysieke, mentale en emotionele energie.

lees meer

Speciale promoties Check het hier