Het 'Hoogbergbosch' op het topje van de Heistse berg

De skyline van Heist-op-den-Berg wordt gekenmerkt door twee gebouwen die eruit springen, de kerk en de water- en uitkijktoren. De watertoren bevindt zich midden in wat door iedereen het ‘Bergbos’ wordt genoemd. De oorspronkelijke naam was echter het ‘Hoogbergbosch’, een bos dat doorheen de jaren heel wat veranderingen onderging, van tuin met prachtige dreef bij het Voogdijhuis, over een kale plek tijdens de oorlog waar geen boom meer rechtstond tot het bos zoals we het nu kennen als prachtige omkadering voor de water- en uitkijktoren en een sinds kort geopende gloednieuwe horecazaak.

Ooit een prachtige dreef
In de 16de en 17de eeuw was het bos de tuin van de schout die in het voogdijhuis woonde. Van aan het huis begon een prachtige dreef die op oude foto’s nog zichtbaar is. Het voogdijhuis bevond zich op de plek waar nu het huidige politiekantoor gevestigd is in het oude klooster. Vroeger werd dit gebouw betrokken door meerdere schouten die de landheer ‘Hertog d’Ursel’ vertegenwoordigden, op dat moment de heer van de heerlijkheid Heist. Heel wat jaren later tonen foto’s een kale berg en een ‘Hoogbergbos’ zonder bomen. De bomen verdwenen allemaal tijdens de twee wereldoorlogen waardoor ook de sierlijke, mooie middendreef verdween.

‘Café - Music Hall – Restaurant Bergola’
De eerste privé-eigenaar van het Bergbos was notaris Caluwaert die de gronden in 1887, bij gebrek aan andere interesse, zelf kocht. De horecazaak kende doorheen de jaren meerdere uitbaters. Zo’n 80 jaar geleden, in 1938 werd het eerste restaurant gebouwd, met daarop de toenmalige ijzeren toeristentoren. Oude foto’s tonen nog duidelijk de opvallend ronde vorm van het gebouw. De eerste uitbater was Warreke Verhoeven die ‘Café - Music Hall - Restaurant Bergola’ runde. Op de bovenverdieping bevond zich toen nog een terras met een fenomenaal uitzicht omdat alle bomen die er stonden toen gerooid waren. De bezoekers kwamen van ‘heinde en verre.’

De water- en uitkijktoren
Aan het begin van de jaren ’50 wordt vlakbij het restaurant de huidige water en uitkijktoren gebouwd. Pidpa heeft hierin twee grote waterreservoirs voorzien, die dankzij hun hoge ligging voor een vlotte waterdistributie in de regio zorgen. Helemaal bovenaan bevindt zich nu nog steeds de uitkijkgaanderij die fraaie vergezichten biedt die je in de lenteen zomermaanden op zondagnamiddag kan gaan bewonderen. Bij mooi weer kan je zelfs het Atomium in Brussel of de OLV-kathedraal in Antwerpen zien.

Christina
Door de bouw van de grote watertoren werd de ijzeren toeristentoren overbodig. Deze werd afgebroken en op de zeer stevige betonfundamenten bouwt radio  Christina jaren later zijn FM-antenne. In de kelders van het gebouw, waar oorspronkelijk de keuken van het eerste restaurant zich bevond, installeerden de radiopiraten hun studio’s. De koker van het kleine keukenliftje naar de bovenverdieping vind je trouwens nog steeds terug in de studio’s. Al sinds 1981 maakt  Christina hier radioprogramma’s waaronder het legendarische ‘Krekelgeluiden’ van Bert Bibber.

Een nieuwe look, een nieuwe wind
De laatste jaren waait een nieuwe wind door het ‘Hoogbergbosch’. Het bos wordt netjes onderhouden, de overbodige uitheemse bomen werden gekapt, de parkings en de wegen werden opnieuw verfraaid en het gebouw werd volledig opgeknapt. Kortom, het Bergbos heeft opnieuw de allure van weleer.

Chef-kok JelleBar Bistro ‘Maginique’
Binnenin onderging het gebouw ook een hele gedaanteverwisseling. De muren en de plafonds van de vroegere zaal achteraan werden gestript om een industriële look te krijgen, waar de oude houten parketvloer nog een stille getuige is van het vroegere danspaleis. Begin april opende de gezellige ‘bistro’ de deuren. In de open keuken zie je chef-kok Jelle en zijn team lekkere gerechtjes toveren. Jelle kiest voor een klassieke keuken met kraakverse gerechten, die in eigen keuken bereid worden. In de rotonde vooraan vind je de bar met een vintage look. Je proeft hier lekkere drankjes, cocktails, speciale whisky’s of wijntjes of geniet er van heerlijke tapas. “Iedereen is welkom! Wil je gezellig tafelen, heb je zin in een overheerlijke cocktail of een koffietje na een wandelingetje? Kom dan gerust even verpozen op  ons mooie terras,” nodigt uitbater Jelle Trevels iedereen uit.

Bar Bistro 'Maginique'

Bar Bistro 'Maginique'
Kerkhofstraat 4, 2220 Heist-op-den-Berg
T 0470 41 48 85
info@maginique.be
www.maginique.be

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Garage Michiels

Garage Michiels in Herselt is erkend verdeler van SsangYong en Mitsubishi. Je vindt er meer dan 35 jaar ervaring, een vlotte en correcte service en een moderne werkplaats met goed opgeleide techniekers.

lees meer

DE BIE | creative communication

DE BIE | creative communication is uw partner in communicatie. Drukwerk, kranten, magazines, radio, televisie of online media, ... We mixen onze expertise en die van jou graag tot één bruisende communicatiecocktail!

lees meer

Gysemans Bedding

Gysemans Bedding gaat voor het allerbeste slaapcomfort en kiest daarom als een van de weinige beddenzaken exclusief voor het unieke Duitse merk Schramm waar traditie en innovatie hand in hand gaan.

lees meer

Bergstraatcomité

In de Bergstraat moet het aangenaam winkelen, wandelen en ontspannen zijn! Het Bergstraatcomité zorgt voor een mooie en levendige straat waar het fijn vertoeven is.

lees meer

Speciale promoties Check het hier