Wat doe je tegen die ontsierende aders op je benen?

Spataders, de kronkelende, blauwkleurige aders die dicht onder de huid lopen, zijn een vaak voorkomende aandoening aan de benen die meestal ongevaarlijk is maar heel vervelend kan zijn en er ook niet zo mooi uitziet. Wist je dat heel wat mensen last hebben van spataders en dat ze twee keer zo vaak voorkomen bij  vrouwen in tegenstelling tot mannen, 1 vrouw op 3 krijgt ermee te maken. Sommige mensen kunnen last hebben van dikke, zware benen en krampen en bij ouderen merken we ook vaak een ontsteking van de aders (flebitis) wat dikwijls erg pijnlijk kan zijn. Anderen ervaren dan weer geen fysieke ongemakken maar willen ze verwijderd zien vanuit een louter esthetisch oogpunt.

Hoe krijg je spataders?
Nancy:
Erfelijkheid is een voorname oorzaak van spataders. Sommige mensen worden geboren met minder goed functionerende aderkleppen en zijn zo voorbestemd om spataders te krijgen. Ook zwaarlijvigheid, zwangerschap, een gebrek aan beweging en werk waarbij je langdurig rechtstaat zijn factoren, die het risico kunnen verhogen.

Er zijn verschillende soorten spataders?
Nancy:
Ja, je hebt de kleine, fijne, rode of blauwe lijntjes, die meestal op de benen en enkels voorkomen. Deze vormen vooral vanuit esthetisch oogpunt een probleem want ze maken de benen minder mooi. Ze kunnen echter snel en efficiënt behandeld worden. Grotere en diepere spataders zijn feller zichtbaar en zijn meestal ook langer. Veel mensen hebben hier niet alleen complexen van wat betreft het uitzicht, deze spataders gaan ook vaak gepaard met lichamelijke  klachten zoals pijnlijke, gezwollen benen en voeten, tintelingen, krampen, …

Op welke manier kunnen spataders behandeld worden?
Nancy:
Vroeger waren dit omslachtige ingrepen. Nu is het minder pijnlijk, komen er geen hechtingen aan te pas en herstel je veel sneller van zo’n ingreep. Je arts kan verschillende behandelingsmethoden voorstellen, afhankelijk van de aard van de spataders. Kleinere aders kunnen verwijderd worden door middel van  sclerotherapie of laserbehandeling. Iets grotere behandelt men met foam sclerotherapie. Tijdens deze procedure wordt een vloeistof of schuim in de ader ingespoten dat in de ader gaat verkleven. Dieper liggende, grote spataders worden verwijderd door een vaatchirurg. Je kan ook steeds aan je arts vragen of er een tussenkomst van het ziekenfonds voorzien is.

Kunnen we aders missen?
Nancy:
Zeker, spataders zijn aders die sowieso al niet zo goed meer functioneren. In ons lichaam zit zo’n 100.000 km aan aders, een klein stukje zullen we dus zeker niet missen. De functie van de aders die verwijderd worden, wordt trouwens overgenomen door een andere ader.

Kunnen we zelf iets doen om spataders te voorkomen?
Nancy:
Spataders kunnen deels voorkomen worden door te wandelen, fietsen of zwemmen. Deze sporten verbeteren de bloedcirculatie in de benen en net dat is belangrijk in de strijd tegen spataders. Ook gezond eten en voldoende kiezen voor groenten en fruit is erg belangrijk, alcohol en roken zijn dan weer uit den boze. Preventief kan je ook steunkousen dragen, die kan je tegenwoordig kopen in modieuze kleurtjes, onopvallend en toch doeltreffend.

Iedereen wil mooie benen, je huisarts kan je vast het juiste advies geven over de behandeling die het meest aangewezen is.

 

Dokter Nancy Anthone uit Westmeerbeek studeerde in 2001 af als huisarts aan de VUB en is zich sinds 2012 gaan verdiepen in de esthetische geneeskunde. Daarvoor volgde ze verschillende nationale en internationale congressen, workshops, trainingen, ... waaronder een postgraduaat aan de universiteiten van Londen en Nice. Het doel van esthetische geneeskunde? Er goed uitzien op elke leeftijd en het accentueren van de natuurlijke schoonheid.

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

De Studio

Of je je nu goed in je vel wil voelen, gewoon aan je conditie of figuur wil werken of je wil voorbereiden op een sportprestatie. Bij De Studio ben je op de juiste plaats. Tijdens de individuele workout sessies en groepssessies ga je steeds terug naar de basis op zoek naar meer fysieke, mentale en emotionele energie.

lees meer

Tuinrama

Om je tuin en terras gezellig en comfortabel in te richten heeft Tuinrama alles in huis. Je geniet er naast een ruime keuze aan tuinmeubelen, -accessoires en barbecues van een persoonlijke aanpak en uitstekend advies.

lees meer

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Elektro Van Dessel

Al vele jaren is Elektro Van Dessel verdeler van huishoudtoestellen (klein en groot), kachels en bijverwarming. Je vindt er een uitgebreide keuze, krijgt vakkundig advies en de perfecte naservice zodat je er terecht kan voor de aankoop, plaatsing en onderhoud van uw toestel.

lees meer

Speciale promoties Check het hier