Nieuws uit de regio

18-09-2018 - Itegem

Waarom heeft Heist (nog) geen Grote Markt?

Volgende maand verschijnt een nieuw boek over de gemeente Heist, over de periode van na WOII tot aan de gemeentefusies.

Na haar beroepscarrière ging Lydia Moons (74) uit Itegem opnieuw studeren aan de Open Universiteit waar ze een masterthesis maakte over de ruimtelijke ordening in Heist in het midden van de 20ste eeuw. Dat heeft ze verder uitgewerkt tot het boek ‘Onze gemeente moderniseert!’ met als ondertitel ‘Heist-op-den-Berg en zijn ruimtelijk beleid 1945-1976’. Daarin vertelt ze onder meer dat de Heistenaren en hun bestuur in de betrokken periode een baksteen in de maag hadden. Nergens anders in het arrondissement Mechelen werden zoveel bouw- en verkavelingsvergunning uitgereikt. ‘Toen al waren er plannen voor een ‘Grote Markt’, maar die is er niet gekomen door geldgebrek’, heeft Lydia uitgezocht. Ook de moeilijke komst van het industriepark heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de regio. Ze verbindt de Heistse situatie ook met de nationale politiek die vanuit Brussel de achtergebleven Kempen wilde herwaarderen. Sport voor allen en cultuur waren de motor om de beschavingsachterstand weg te werken. En met Heist als voorbeeld laat ze zien hoe Vlaanderen en die periode verkaveld geraakte en overal lintbebebouwing gekomen is. Tot 1 oktober kan je het boek bestellen aan de intekenprijs van 20 euro via lydia.moons@hotmail.com met vermelding van naam, volledig adres en telefoonnummer. Of je kan bellen 015 24 61 51. Na 1 oktober kost het boek 25 euro.

Het Reklameklokje

Gratis weekblad voor de regio Heist-op-den-Berg, Beerzel, Berlaar, Berlaar-Heikant, Booischot, Grootlo, Hallaar, Hulshout, Heist-Goor, Itegem, Pijpelheide, Putte, Schriek, Wiekevorst en Begijnendijk. Een uitgave van drukkerij-uitgeverij Peeters nv.

lees meer

Kaderke.be

Kaderke.be staat voor kwaliteit, goed advies en een eindeloos aantal mogelijkheden ... tot in de perfectie! Je kan er terecht voor kwalitatieve inlijstingen, kaders, spiegels, kunstrestauraties, ophangsystemen, Art on Demand en fotomontages.

lees meer

Chris Scheirs

Op zoek naar iets lekkers om vanavond te eten of naar een smakelijk menu voor uw feest? Bij Chris Scheirs kan je dagelijks terecht voor kwalitatieve producten en ook voor de catering van uw feest bent u er aan het juiste adres.

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

Speciale promoties Check het hier