Nieuws uit de regio

20-07-2019 - Heist-op-den-Berg

Geen water uit de Nete!

Gouverneur Cathy Berx heeft een ‘captatieverbod’ uitgevaardigd in het stroomgebied van de Grote Nete (stroomopwaarts van de samenvloeiing met de Kleine Nete). Tot in Lier mag er dus geen water uit de Nete worden opgepompt om akkers te bevloeien.

De nasleep van de droogte van vorig jaar laat zich nog steeds duidelijk voelen. De Grote Nete is een ecologisch kwetsbare waterloop waarin beschermde vegetaties en soorten voorkomen, zoals de beekprik, de rivierdonderpad of de kleine modderkruiper. Als het debiet of de hoeveelheid water in de waterlopen verder achteruit gaat, ontstaat er o.m. een zuurstofgebrek waardoor vissen sterven en/of het leven in het water structureel verstoord wordt.  Om schade te beperken adviseerde de Droogtecommissie om een verbod op te leggen om water op te pompen. De gouverneur is daar op ingegaan met onmiddellijke ingang van 19 juli tot tegenbericht. De enige uitzondering is ‘drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat’. Overtredingen op dit politiebesluit worden bestraft met een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen en/of een geldboete van 200 tot 1600 euro. Het verbod geldt voor een groot gedeelte van de provincie Antwerpen. Alleen de as Mechelen – Antwerpen tot Kalmthout/Essen is vrijgesteld.

De gouverneur roept trouwens op om zeer zuinig en oordeelkundig  om te gaan met water, ‘een schaar en waardevol goed. Temeer omdat voor de komende dagen opnieuw droog en warm weer wordt voorspeld.  Ze dringt er op aan om alternatieve bronnen te gebruiken. Vooral het water dat wordt opgepompt om bouwwerken mogelijk te maken zou veel beter nuttig kunnen gebruikt worden dan zoals het nu versneld door de rioleringen wordt afgevoerd. “Vermijd daarom best, ook zonder formeel verbod, de niet essentiële toepassingen, zoals het besproeien van gazons en het wassen van auto’s”, is haar advies.

Garage Michiels

Garage Michiels in Herselt is erkend verdeler van SsangYong en Mitsubishi. Je vindt er meer dan 35 jaar ervaring, een vlotte en correcte service en een moderne werkplaats met goed opgeleide techniekers.

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

Het Derde Bedrijf

Brasserie en Theatercafé Het Derde Bedrijf is gevestigd in CC Zwaneberg. Het is de ideale plaats om te genieten van een lekkere snack, maaltijd of drankje, zowel binnen als buiten op het fantastische terras met zicht op het Cultuurplein.

lees meer

L'air et L'eau

Weg met zorgen en stress na een heerlijke relaxmoment in de sauna of jacuzzi. L'air et L'eau is thuis in wellness! Je vindt er gegarandeerd een sauna voor binnen of buiten, een jacuzzi, warmtepomp of outdoor living artikelen van gekende merken om thuis heerlijk te relaxen. Een weldaad voor zowel je mentale als fysieke weerbaarheid!  

lees meer

Speciale promoties Check het hier