Nieuws uit de regio

12-03-2019 - Booischot

We gieten teveel beton!

Met ‘Operatie Perforatie’ wil Vlaanderen iedereen aanzetten om overbodige verharding weg te halen en plaats te maken voor water en groen. Aquafin  beloonde de beste projecten met een budget om hun plannen uit te voeren. Eén daarvan is de Freinetschool in Booischot die bij de bouw van haar nieuwe school minder beton of andere verhardingen gebruikte dan vroeger.

 De grond ‘ontharden’ zorgt voor een betere infiltratie van het regenwater. Dat levert in een dichtbebouwd Vlaanderen heel wat voordelen op: minder overstromingen, minder bodemverdroging, extra koelte in de zomer en meer groen in het straatbeeld. “We willen eigenlijk op drie niveaus werken” zegt directeur Patrick Leunens. “Eerst willen we de oude school inruilen voor een compactere versie, waarbij de ontharde ruimte wordt ingericht als Triangeltuin. Daarnaast willen we de op het bouwaanvraagplan voorziene verhardingen bij uitvoering direct bijsturen waar mogelijk, zodat we functionele verhardingen enkel laten leggen waar nodig is en bepaalde zones kunnen ingroenen. Tenslotte willen we ook de aangelegde verhardingen in de zone voor de achteruitbouwstrook en langs de fietsenstalling wegnemen of ontpitten” schetst de directeur het project. “De school heeft ook een voorbeeldfunctie naar alle gezinnen die bij de school betrokken zijn en naar de buurt toe. We moeten anders leren denken en omgaan met de noodzaak aan verhardingen in ons versteend Vlaanderen. Het gaat om het ontharden van kleine oppervlakten maar zichtbaar vanaf het openbaar domein. Ze bepalen mee de uitstraling van de school en die moet groener, zachter, uitnodigend en respectvoller dan de recent aangelegde klinkerwoestijn. We willen hier een statement maken en een nieuwe generatie kinderen/jongeren vormen die de aarde niet zien als een winstgevende bron van te exploiteren grondstoffen maar eerder als een ecosysteem om zorg voor te dragen”, besluit Leunens.

Twice As Nice

Bij Twice as Nice vind je leuke juwelen aan leuke prijzen. De collectie wordt voornamelijk gekenmerkt door juwelen in zilver en staal en er is zelfs een collectie speciaal voor mannen.

lees meer

Bodystyling Heist-op-den-Berg

De Bodystyling®-methode: jouw garantie op een slank, fit en gezond leven. Je gaat voor blijvend gewichtsverlies, tonnen energie en een optimale gezondheid. Bij Bodystyling® stellen we voor jou een persoonlijk stappenplan op met een figuuranalyse, een oefenschema en voedingsadvies.

lees meer

de Verwant

Lekker en sfeervol

lees meer

Heytens

Op zoek naar het geknipte deco-idee? Welke stijl u ook verkiest, bij Heytens vindt u inspiratie bij de vleet. Kiezen uit het ruime aanbod stoffen en materialen, opmeten en laten plaatsen. Op naar een nieuw interieur?

lees meer

Speciale promoties Check het hier