Nieuws uit de regio

08-02-2019 - Hallaar

20 schapen, 4 koeien, 5 varkens, 100 kippen en 1 ezel om de vos weg te houden

Het ‘light plan’ van Jan De Haes in het kader van de doorstart van de boerderij in de Averegten gaat in de zomer van start. De provincie gaat een samenwerking aan met het Atheneum van Heist, dat in de tweede helft van dit jaar dieren op het domein zal plaatsen en verzorgen.

De afdeling Agrobeheer van het atheneum zal een deel van het beheer rond de boerderij voor zijn rekening nemen. Op termijn zullen extra partners betrokken worden. “Het is duidelijk dat de momenteel leegstaande bioboerderij in De Averegten en de omliggende velden heel wat mogelijkheden bieden, zeker voor educatieve doeleinden”, stelt gedeputeerde Jan De Haes. “Dankzij een waardevolle samenwerking met Rurant werden afgelopen jaar mogelijke partners samengebracht. Een eerste partner in het project is gevonden in het Atheneum van Heist-op-den-Berg. De richting Landbouw zal in het tweede deel van dit jaar de eerste dieren op het domein plaatsen en verzorgen. Op termijn komen er 20 schapen, 4 koeien, 5 varkens, 100 kippen, 15 kalkoenen en 1 ezel die de vos moet weghouden van het pluimvee.

Voor de schapen en koeien is, vanuit samenwerking met Steunpunt Levend Erfgoed (SLE), gekozen voor erfgoedrassen die worden gefokt voor vleesproductie. Het zijn sterke, streekgebonden rassen die in de winter buiten kunnen blijven. Het pluimvee en de varkens verblijven enkel tijdens de lente en zomer buiten op het domein. De school zal ook mee instaan voor het beheer van de graslanden en maaiwerken en andere onderhoudswerken. Dit zal stapsgewijs geïmplementeerd worden, afhankelijk van de studierichtingen en aantal leerlingen. De werkploeg van De Averegten start alvast met het herstellen van enkele poorten en de omheining rond de weide. Aan de boerderij zelf gebeuren er kleinere herstellingen.

Na opstart van de samenwerking met het Atheneum kijkt De Averegten op termijn uit naar andere samenwerkingsverbanden. Dit zal ten vroegste in 2020 zijn.

De Backer Haarden

Een huis is een plek waar u zich thuis moet kunnen voelen, een plek die gezelligheid moet uitstralen. Voor ons wordt een huis pas een thuis met de gezellige warmte van een haard.

lees meer

't Paviljoen

Bij 't Paviljoen smul je van kwaliteitsvolle mosselen die er maar liefst op 11 verschillende wijzen bereid worden. Verder tovert men hier steeds seizoensvariaties op tafel en staan er ook heel wat vis- en vleesgerechten op de kaart.

lees meer

ACS Car Hifi

Bij ACS vind je alle providers onder een dak en kan je terecht voor mobiele elektronica zoals gsm, gps en car-hifi. Bovendien beschikt ACS ook over een eigen montage- en reparatie-atelier.

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

Speciale promoties Check het hier