Doe de deuren dicht

Ons land doet het helemaal niet zo goed als je kijkt naar dodelijke slachtoffers die in een brand blijven. “Vaak kunnen kleine tips echter al helpen om een (zware) brand te vermijden,“ vertelt Joris Vrancx, luitenant en brandpreventieadviseur bij de Heistse brandweer. Hij is al bij de brandweer actief sinds 1977 en houdt zich nu voornamelijk bezig met brandpreventie. En daar valt blijkbaar nog veel over te leren. Het belang van dichtgehouden binnendeuren, voldoende rookmelders en een vluchtplan vormen al een gouden combinatie in de strijd tegen brand!

De deuren dichthouden redt levens
Veel mensen hebben de gewoonte alle binnendeuren dag in dag uit te laten openstaan. Niet zo’n goede gewoonte blijkt nu want de deur dicht houden, vooral ’s nachts, is van  levensbelang. Een gewone, niet-brandwerende binnendeur kan de rook die ontstaat bij een brand al tot 20 minuten tegenhouden. Het gaat niet alleen rookschade in andere kamers tegen, het zorgt er ook voor dat de verspreiding van vaak giftige rook vertraagt en je dus meer tijd hebt om te vluchten.

Rookmelders
Sinds begin dit jaar is het in België verplicht om in elke woning, appartement of studio minstens op elke verdieping een rookmelder te hangen. Rookmelders vormen een  eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Zodra er rook gedetecteerd wordt, zorgt het alarmsignaal ervoor dat iedereen zich in veiligheid kan brengen.  Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Bovendien kunnen ze in grotere woningen aan elkaar gekoppeld worden zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Vluchtplan
Stel dat het vannacht begint te branden, via welke weg geraak je dan buiten? Wie haalt eventuele kinderen uit bed en wie neemt de huisdieren onder de arm? Heb je een zaklamp  in je nachtkastje liggen en weet je de huissleutel blindelings te vinden? Een ingeoefend vluchtplan zorgt ervoor dat iedereen de woning tijdig kan verlaten bij brand. Trek ook de deuren dicht onderweg naar buiten, zo wordt de brand opgesloten en de schade beperkt.

Tal van makkelijke preventietips
Een brandpreventieadviseur kan je ook extra tips geven die helemaal niet veel geld hoeven te kosten. Ze wijzen je op keukenpapier dat je best niet te dicht bij de kookplaat zet of  adviseren je een blusdeken in huis te halen voor het geval je koffieapparaat, frietketel of vuilbak in brand schiet. Zo’n blusdeken snijdt de zuurstoftoevoer af waardoor een brand zich niet verder kan ontwikkelen. Kleine ingrepen kunnen zorgen voor een wereld van verschil!

Hoe goed bent u beschermd tegen brand?
Wist je dat je gratis een brandpreventieadviseur bij je thuis kan uitnodigen?
Krijg nuttige tips over hoe je jouw woning brandveiliger kan maken.
Maak een afspraak op www.besafe.jdbi.eu/brandpreventieadviseur

Tip voor verenigingen:
Je kan ook een brandpreventieadviseur uitnodigen om een infosessie te geven over brandveiligheid.

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Kovéra

Bij Kovéra vind je keukens, badkamers en kasten op maat en dat in alle mogelijke stijlen en materialen. Onder het motto 'klant is koning' wordt elk project gemaakt volgens de wensen, de smaak en ruimte van de klant.

lees meer

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Guy Mariën

Guy Mariën is gespecialiseerd in elektriciteit, verlichting en domotica en daarom ook de ideale partner wanneer u nood heeft aan deskundig lichtadvies. In de toonzaal vind je de meest gerenommeerde merken.

lees meer

Speciale promoties Check het hier