Creatief in moeilijke tijden

De cultuursector kreunt … Ook in Cultuurcentrum Zwaneberg zoeken ze naar een evenwicht om enerzijds cultuur te kunnen aanbieden en het anderzijds economisch haalbaar te houden. Directeur Jan Bourgeois vertelt dat ze de komende tijd alles uit de kast zullen halen om het publiek zoveel mogelijk ervaringen aan te bieden: “We houden ons steeds aan de regels en zullen doen wat mag, zeker niet meer maar ook zeker niet minder!”

Het nieuwe cultuurseizoen komt eraan, zijn jullie er klaar voor?
Jan:
We hebben alvast veel zin om er opnieuw in te vliegen! De programmatie voor het najaar werd voorgesteld en kan je raadplegen op de website www.zwaneberg.be, de films voor de komende maanden zijn geselecteerd en er zit een interessante tentoonstelling aan te komen van kunstenares Charlotte Peys, die tijdens de lockdown als  troost brieven en tekeningen stuurde naar vrienden en vreemden, ze noemt die Sprokkelpost. Die worden nu terug verzameld en getoond. Naast de Sprokkelpost deden we  een oproep met de vraag naar quarantainekunst. Iets meer dan 100 kunstenaars mailden hun werk van de afgelopen maanden door waaruit we een selectie maken voor onze expo die zal weten te troosten.

Mensen hoeven ook niet bang te zijn om tickets te bestellen?
Jan:
Absoluut niet! We zorgen er natuurlijk voor dat bij een activiteit alle nodige veiligheidsmaatregelen genomen worden. Betalen voor een voorstelling doe je trouwens ook  pas een tiental dagen vooraf, op een moment dat wij zo goed als zeker zijn dat een activiteit al dan niet kan doorgaan. Verder werden ook de annulatievoorwaarden voor  voorstellingen versoepeld. Voel je je ziek? Blijf dan thuis en contacteer ons. Wij zorgen er dan voor dat je een tegoedbon ontvangt die je kan gebruiken bij een latere  voorstelling.

Hoe reageren artiesten die kind aan huis zijn in CC Zwaneberg?
Jan:
Ook voor artiesten en gezelschappen is deze situatie dramatisch natuurlijk. Artiesten die op zoek gaan naar een andere job, theatergezelschappen die de boeken dicht  doen, … als alles waar je een leven lang voor werkt zomaar door je handen glipt, is er soms geen andere oplossing dan te stoppen. Knap om te zien is dat artiesten echt nog  wel vragende partij blijven om te mogen spelen en soms zelfs bereid zijn om hun voorstelling twee keer op een avond te brengen. Voor die mensen is theater niet alleen  een job maar ook hun passie. Ze leven immers letterlijk en figuurlijk van de interactie met het publiek!

Zij blijven ook creatief en komen zelf ook met nieuwe concepten.
Jan:
In de cultuursector zien we naar goede gewoonte creativiteit met de grote ‘C’ en wordt er constant gezocht naar mogelijkheden om toch voorstellingen te brengen.  Circus Ronaldo creëerde een wandelvoorstelling die in open lucht kan doorgaan, er worden voorstellingen gemaakt die online gevolgd kunnen worden en in mei was er een theatervoorstelling via Whatsapp waar je als gluurder in realtime 4 weken lang getuige kon zijn van een gesprek tussen twee personages, Emmi en Leo. Dit laatste, erg  gesmaakte concept, krijgt binnenkort trouwens een vervolg waarbij er zelfs enkele momenten zullen zijn waarop je de personages kan ontmoeten.

Ook jullie zijn de afgelopen maanden erg creatief geweest?
Jan:
Klopt! Wij hebben ook grotendeels vanop afstand samengewerkt, onze poetsvrouwen zijn gaan poetsen in het BKO-lokaal op de Boonmarkt, onze techniekers gingen  helpen bij de sociale kruidenier. We hebben onze mensen flexibel ingezet op de plekken waar er handen te kort waren. Verder hebben we ook de Heistse fanfares een  oplossing geboden. Die mochten immers alleen repeteren in een goed georganiseerde context waarbij elke muzikant op zijn eigen 4m² staat. Sinds 3 juli gaan er in onze  blauwe zaal, die we hier speciaal voor hebben aangepast, bijna dagelijks fanfarerepetities door. Op die manier wordt de beschikbare ruimte die anders leeg staat, toch nuttig  gebruikt.

Normaal gezien vierden jullie dit najaar jullie 30ste verjaardag. Wat nu?
Jan:
Die feestelijkheden zullen we helaas even in de koelkast moeten stoppen. Op woensdag 16 september is er wel een gratis lezing over street art, het startschot van het  project ‘Een muurschilderij voor CC Zwaneberg’ dat kadert in de viering van 30 jaar Zwaneberg. En verder zullen we moeten afwachten wat de toekomst brengt …

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Schoenen Valérie

Damesschoenen van maat 35 tot 42, accessoires & handtassen

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

Dansstudio Kick-iT

Dansschool, danslessen, workshops, verkoop danskledij

lees meer

Speciale promoties Check het hier