De sociale kruidenier

Armoede is niet alleen een probleem in de steden, ook vlakbij huis zijn er heel wat mensen die moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen. De Sociale Kruidenier, een initiatief dat in 2013 werd opgestart door het OCMW van Heist-op-den-Berg, vzw Den Draai en De Kringwinkel Zuiderkempen, biedt een antwoord op de steeds groter wordende vraag naar een kwaliteitsvol en lokaal alternatief voor noodhulp. En met succes want wekelijks vinden gemiddeld zo’n 100 gezinnen of alleenstaanden de weg naar de Sociale Kruidenier.

Een unieke buurtwinkel
Mensen die in armoede leven krijgen het de laatste jaren steeds moeilijker omdat de prijzen van basisproducten sterk  gestegen zijn. De Sociale Kruidenier is een buurtwinkel met een aanbod aan voedings-, onderhouds- en verzorgingsproducten waar mensen die het financieel moeilijk hebben, na doorverwijzing van het OCMW terecht kunnen. Naast de gratis producten afkomstig van de voedselbank, EU voedselhulpprogramma’s en groenten van de veiling wordt het aanbod aangevuld met zelf aangekochte producten en lokale donaties van zelfstandigen of groothandelaars. Ook de lagere scholen zetten jaarlijks een inzamelactie op poten.

Hoe hebben jullie de coronocrisis beleefd?
Yana:
Toen de eerste strenge maatregelen van kracht werden hebben we meteen de koppen bij mekaar gestoken en beslist  dat we de winkel niet meer zouden openen voor ieders veiligheid. Mensen hadden niet alleen bang om naar hier te komen, in  heel wat gevallen geraakten ze hier ook niet. We zijn dan gestart met leveringen aan huis. De bestellingen konden telefonisch  doorgegeven worden en wij maakten dan met een heel team de pakketten klaar die door de collega’s van de technische dienst  weggebracht werden. We hebben dus een extra drukke periode achter de rug.

Jullie werden onlangs ook als goede doel gekozen bij Heist Loopt & Wandelt Virtueel
Yana:
We hebben inderdaad een leuke cheque ontvangen van de organisatoren, goed voor zo’n € 5.500. Dat is uiteraard altijd  heel welkom gezien we ook zelf heel wat producten aankopen en deze aan een lage prijs doorverkopen, een moeilijke boekhouding soms en dan zijn alle extraatjes mooi meegenomen.

Het sociale isolement doorbreken
Er leven meer mensen in armoede dan je zou denken en vaak zelfs dichterbij dan je denkt. Jong of oud, een gezin of  alleenstaande, … vaak zijn het mensen die op een of andere manier simpelweg pech hebben gehad en daardoor in armoede  verzeild zijn geraakt. Die mensen willen daar uiteraard niet mee te koop lopen waardoor ze sociaal geïsoleerd geraken. De  Sociale Kruidenier is om die reden ook een sterk sociaal initiatief dat mensen in armoede laat zien dat ze niet alleen staan.

Vrijwilliger worden, materiële of financiële steun bieden, …?
Neem contact op met Yana Gysel: 015 23 88 39 • ygy@heist-op-den-berg.be

Sociale Kruidenier (in de gebouwen van de Kringwinkel)
Noordstraat 25
Heist-op-den-Berg

Open op donderdag van 9u30 tot 18u.
Voor meer informatie kan je terecht bij het OCMW van Heist-op-den-Berg

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Vastgoed De Bie

Vastgoed De Bie is uw volwaardige partner voor al uw vastgoedtransacties en biedt u persoonlijke dienstverlening bij de verkoop en verhuur van al uw vastgoed.

lees meer

Bergstraatcomité

In de Bergstraat moet het aangenaam winkelen, wandelen en ontspannen zijn! Het Bergstraatcomité zorgt voor een mooie en levendige straat waar het fijn vertoeven is.

lees meer

Garage Michiels

Garage Michiels in Herselt is erkend verdeler van SsangYong en Mitsubishi. Je vindt er meer dan 35 jaar ervaring, een vlotte en correcte service en een moderne werkplaats met goed opgeleide techniekers.

lees meer

Speciale promoties Check het hier