Vermijd huidirritatie door mondmaskers

Een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen corona is de mondmaskerplicht in winkels, op drukke plaatsen of op momenten waarop de afstandsregel niet gerespecteerd kan worden. Op 1 september gaan alle scholen weer open, ook leerlingen van het middelbaar onderwijs zullen dan een hele dag mondkapjes moeten dragen. Spijtig genoeg heeft deze maatregel ook gevolgen voor onze huid. Steeds meer mensen klagen over huidirritaties, acne en rode vlekken in het gezicht.

Hoe komt het dat mensen nu zo veel last hebben van huidproblemen?
Nancy:
Er zijn verschillende huidcondities die de kop opsteken door de huidige corona-crisis. Zo is er alvast de stressfactor die een trigger kan zijn voor rosacea of eczeem. Tijdens de zomer kan het zweet onder het masker warmte-uitslag uitlokken. Daarnaast kan het langdurig dragen van een mondmasker maskne veroorzaken.

Maskne?
Nancy:
Maskne is een term die in het leven is geroepen door de enorme toename van acne in het onderste deel van het aangezicht. Deze wordt veroorzaakt door het mondmasker, vandaar de term ‘mask – acne’ of kortweg maskne.

Is dat hetzelfde als gewone acne?
Nancy:
Neen, gewone acne kent doorgaans een hormonale oorzaak. Maskne ontstaat door de wrijving van stof op de huid. De wrijving geeft irritatie, de poriën raken  geïrriteerd en er ontstaan minuscule wondjes die ontsteken en uitgroeien tot puistjes. Deze vorm van acne wordt acne mechanica genoemd.

Is dit een compleet nieuwe  aandoening?
Nancy:
Gezondheidsmedewerkers kennen dit probleem al veel langer. Zij moesten voordien ook vaak een hele dag een masker dragen. Daarnaast was acne mechanica ook aanwezig onder sporters. Weliswaar niet omwille van een mondmasker, maar renners en lopers kennen het langdurig schuren van stof op de huid maar al te goed.

Hoe herken je het verschil met gewone acne.
Nancy:
Je merkt het vooral door de plaats waar de puistjes zich bevinden. Hormonale acne of jeugdpuistjes komen vooral voor op het voorhoofd, de neus, de kin en vaak ook  op de rest van het lichaam. Wanneer je veelvuldig en langdurig een masker draagt en de puistjes bevinden zich enkel op de onderkant van het gezicht, dan is de kans groot  dat het om maskne gaat.

Wat kan je er aan doen?
Nancy:
Zorg voor een goede gezichtshygiëne. Vermijd scrubben want dat kan nog meer wondjes veroorzaken. Exfolieer liever met milde fruitzuren (AHA’s en BHA’s),  hydrateer en gebruik zeker geen al te vette crèmes die de huid verstoppen. En hoewel je halve gezicht verstopt zit achter een masker, is dat zeker geen reden om  zonnebescherming achterwege te laten. Je kan wel wat zuiniger zijn met make-up. Draag ook elke dag een proper gezichtsmasker. Je kan wegwerpmaskers gebruiken, of je  kan ook zorgen voor enkele katoenen maskers om af te wisselen. Gebruik hiervoor liefst een antiallergeen wasmiddel. Als je maskne zeer ernstig is, raadpleeg dan een arts.

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg als eerste een reactie toe.

Reageren

Jouw mening is belangrijk. We behouden ons het recht om boodschappen niet te publiceren.

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Heytens

Op zoek naar het geknipte deco-idee? Welke stijl u ook verkiest, bij Heytens vindt u inspiratie bij de vleet. Kiezen uit het ruime aanbod stoffen en materialen, opmeten en laten plaatsen. Op naar een nieuw interieur?

lees meer

Twice As Nice

Bij Twice as Nice vind je leuke juwelen aan leuke prijzen. De collectie wordt voornamelijk gekenmerkt door juwelen in zilver en staal en er is zelfs een collectie speciaal voor mannen.

lees meer

De Roover

Gedimat De Roover is een handelaar in bouwmaterialen die u ondersteunt met deskundig advies en dit voor vakman, kmo en particulier. Bij De Roover kunt u kwalitatieve merken van bouwmaterialen kopen en laten leveren aan scherpe prijzen.

lees meer

Lingerie Ria

Lingerie, badmode, nachtkleding, ... Bij Lingerie Ria in hartje Putte vind je een overweldigende keuze voor alle maten en alle leeftijden. Bovendien word je er deskundig en persoonlijk begeleid zodat je de beste keuze maakt.

lees meer

Speciale promoties Check het hier