Nieuws uit de regio

30-05-2023 - Itegem

Kunst in de kerk: Kleine Details, Grote Verhalen

Ter gelegenheid van Open Kerkendag is er in alle Heistse kerken op 4 juni iets te beleven. De Sint-Guibertuskerk in Itegem springt er uit met een tentoonstelling die al opent op 2 juni en duurt tot 18 juni.  Organisator Piet Van Pelt, zelf een begenadigd schilder, heeft een 20-tal kunstenaars bijeen gebracht onder de noemer ‘Klein Detail, Grote Verhalen’. Om het geheel de nodige luister te geven zijn voor de opening 2 Zwitserse wachten ingehuurd. Op de feestelijke opening op 2 juni om 20 u zal, naast Van Pelt, ook een afgevaardigde van bisschop Johan Boni het woord nemen, net als Dirk Van Noten, schepen van sociale zaken en dorpsdichter Tessa Van Herck.

Wat mag er allemaal gebeuren in de kerk?

“Een kerk herbergt vandaag veel meer functies dan alleen erediensten”, is het motto van kunstenaar Piet Van Pelt, zelf actief in het Itegemse bestuur van de Sint-Guibertuskerk op het gelijknamige plein. “Kunstenaars zijn ook spiritueel bezig”, aldus Van Pelt, “Zij bezinnen zich over ‘ik en de wereld’ en zijn dus zeker op zijn plaats in de kerk. Na de eerste editie vorig jaar, tonen we nog meer creativiteit van de Kempen en, al zeg ik het zelf, van bijzondere kwaliteit. Om het geheel meer te kaderen hebben we hier volgende donderdag 8 juni om 20 u een sofagesprek over ‘Kunst in de kerk’. Bernadette De Cat gaat dan in gesprek met de artiesten: Van waaruit schildert of beeldhouwt een kunstenaar? Welke plaats neem spiritualiteit in bij het artistieke werk?”. Op vrijdag 9 juni om 20 u is er een optreden van het gospelkoor Fa-si-nant met tussendoor poëzie van de nieuwe Heistse dorpsdichter Tessa Van Herck.

Kunstenaars uit de Kempen

Aan de zoldering heeft Van Pelt een zeppelin-ballon gehangen, een knipoog naar Panamarenko, voorstellende God die wil ontsnappen uit de kerk, een verwijzing naar het gezegde van de Duitse filosoof Friedrich Nietsche: ‘god is dood’.  Van Pelt heeft trouwens een monumentaal schilderij gemaakt van de binnenkant van de Itegemse kerk, waarin hij hetzelfde object een plaats heeft gegeven. Bij de artiesten onder andere twee kunstenaars van Marokkaanse origine: Abdellah Flayou tekent met houtskool een zicht van Antwerpen en de moskee van Alleppo, en een voormalige kok schildert met kruiden in plaats van verf. Uit Hulshout komt Mathy Pichal die onder meer een mooi zicht van de Netevallei heeft gemaakt.  Monique Houthoofd uit Westerlo, die ook de kostuums van de Zwitserse wachten heeft gemaakt, toont haar fascinatie voor Australië, waarschijnlijk omdat haar kinderen naar down under willen emigreren.  Ook opvallend zijn een tiental werken aan het plafond van de inkomhal die enkele grote namen uit de kunstwereld voorstellen. Om niet met een stijve nek naar boven te moeten kijken, staat er ook een rijdende spiegel zodat u ook licht voorover gebogen kan kennis maken met Panamarenko, Magritte of zelfs de Rolling Stones en de Beatles.

De expo wordt op 18 juni om 11 u feestelijk afgesloten door K. Fanfare De Eendracht met ook weer poëtische intermezzi van Dichter bij de Nete Tessa Van Heck

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

De Roover

Gedimat De Roover is een handelaar in bouwmaterialen die u ondersteunt met deskundig advies en dit voor vakman, kmo en particulier. Bij De Roover kunt u kwalitatieve merken van bouwmaterialen kopen en laten leveren aan scherpe prijzen.

lees meer

Het Pigment

schilder- & behangwerken - verf - raamdecoratie - tapijten - tafellinnen - sierkussens Koop al onze artikels online!    Bezoek onze webshop.  

lees meer

Villa Monte

Hotel, ontbijtbar & events

lees meer

Speciale promoties Check het hier