Nieuws uit de regio

23-05-2023 - Heist-op-den-Berg

" 't Is goed wonen in Heist"

In de blauwe zaal van CC Zwaneberg werden de resultaten voorgesteld van een uitgebreide enquête bij de Heistse senioren. Daaruit blijkt dat de Heistse 65 plussers over het algemeen tevreden zijn voor het leven in hun gemeente. Pijnpunten zitten vooral onder het hoofdstuk ‘mobiliteit’. Enerzijds rijden er teveel auto’s door hun wijk, maar zelf maken ze ook relatief weinig gebruik van het openbaar vervoer. Dat laatste misschien omdat vanuit de regio Booischot het aanbod relatief pover is. Ongeveer 50 enquêteurs gingen op pad om zoveel mogelijk ingevulde vragenlijsten terug te krijgen die door Nico De Witte van de VUB gebundeld werden tot een rapport van 450 bladzijden.

Wetenschappelijk gefundeerd onderzoek

“De seniorenraad is in april 2022 gestart met een seniorenbehoeftenonderzoek om de noden en behoeften van de senioren binnen onze gemeente in kaart te brengen”, vertelt voorzitter Roger Oeyen.  “De vragenlijst met ± 80 vragen werd opgesteld door de VUB. Bij de beoordeling werd rekening gehouden met leeftijd, geslacht en deelgemeente om een zo representatief mogelijk beeld te krijgen. In de loop van de komende maanden zal de seniorenraad met deze resultaten aan de slag gaan en een actieplan opstellen.”

Veel cijfers over Heistse senioren

Eind vorig jaar waren er in 13.762 mensen van 65 jaar of ouder in Heist wat ongeveer één derde van het aantal inwoners is, meer dan het gemiddelde in Vlaanderen. De vragenlijst leverde een hele hoop cijfers op die vergeleken werden met een gelijkaardig onderzoek in 2015. Zo leren we dat het aantal leden van de 16 Heistse seniorenverenigingen gestaag achteruit gaat. Ook het aantal grootouders dat kleinkinderen opvangt is op 8 jaar tijd van 50 naar 40 % gezakt. Er werd gepeild naar de tevredenheid over een verschillend aantal aspecten: zo is de kwaliteit van de voetpaden er op vooruit gegaan en is er meer politie op straat volgens de ondervraagde Heistenaars. De toename van verkeer in de woonwijken is een pijnpunt waar blijkbaar moet aan gewerkt worden.

“Ik ben fier dat de algemene tevredenheid van onze inwoners best hoog is”, aldus schepen voor senioren Eric Verbist. “Samenhorigheidsgevoel, veiligheid en cultureel aanbod scoren goed en de gemiddelde Heistenaar voelt zich minder eenzaam dan nationaal. Kortom, het is goed om leven in Heist”, aldus Verbist.

 

Heytens

Op zoek naar het geknipte deco-idee? Welke stijl u ook verkiest, bij Heytens vindt u inspiratie bij de vleet. Kiezen uit het ruime aanbod stoffen en materialen, opmeten en laten plaatsen. Op naar een nieuw interieur?

lees meer

De Bollekeshoef

KINDERBOERDERIJ - STAL - HAPJE & DRANKJE

lees meer

Marjel boetiek

Bij Marjel Boetiek in Westmeerbeek vind je elk seizoen opnieuw de meest stijlvolle dameskleding! Je kan er terecht voor de laatste nieuwe trends waarmee je zal stralen.

lees meer

De 46

U kan er genieten van (h)eerlijke Franse en Italiaanse keuken. De gerechten worden volledig zelf bereid met verse,hoogwaardige kwaliteitsproducten. De pasta's en pizza's kunnen ook afgehaald worden.

lees meer

Speciale promoties Check het hier