Nieuws uit de regio

02-05-2023 - Heist-op-den-Berg

Heistse kerkhoven worden 'parken'

“Op 15 jaar tijd is het aantal crematies gestegen van 30 naar bijna 80 %”, heeft schepen Eric Verbist uitgerekend. “Daar moeten we ook de inrichting van onze kerkhoven aan aanpassen, een nieuw beleid dat we een 10-tal jaar geleden reeds hebben ingezet met de luifels op de verschillende kerkhoven”. De begraafplaats aan de Kerkhofstraat in Heist-centrum is de eerste die volledig werd heringericht en model zal staan voor de andere Heistse kerkhoven: veel groen, rust en plaats voor sereniteit.

Van stenen vlakte naar park

“De basis van de herinrichting van de Heistse kerkhoven wordt een transformatie van een stenen vlakte naar een groene ruimte”, begint Verbist zijn betoog bij de voorstelling van het nieuwe kerkhofbeleid. “We willen onder meer oog hebben voor de toegankelijkheid, voor een comfortabele afscheidsruimte in op alle kerkhoven in dezelfde stijl is uitgevoerd en voor een centrale strooiweide, hetgeen vroeger dikwijls in de uithoek van het kerkhof was”.  Ook de kinderbegraafplaats met de ‘sterrenweide’ krijgt vanaf nu extra aandacht.

Iedereen gelijk voor de wet

De gemeente Heist wil een pionier zijn op het vlak van funerair erfgoed en beseft dat daarvoor ingrijpende en niet altijd gemakkelijke maatregelen nodig zijn. Een gewone begraving is voor een periode van 20 jaar en een betaalde concessie voor 40 jaar. Eenmaal de keuze is gemaakt, wordt daar niet meer van afgeweken. Begravingen gebeuren vanaf nu ook mooi naast elkaar. “Op die manier wordt een kerkhof een plaats waar rust en sereniteit heerst, waar het eigenlijk aangenaam vertoeven is met respect voor de natuur.

Wat we zelf doen, doen we beter

Schepen David Geerts benadrukt dat de uitwerking van het vernieuwde kerkhof een realisatie is van het eigen personeel zonder hulp van een duur studiebureau. “Onze mensen hebben hun eigen creativiteit aan het werk gezet, wat volgens mij een bijzonder mooi resultaat heeft opgeleverd.” Zo is met behulp van overblijfselen van oude zerken een mooie rustbank en een heus bijenhotel in elkaar getimmerd. De omsluitende haag werd een beetje aangepast zodat de naastliggende boomgaard een beetje geïntegreerd wordt. Geerts beseft wel dat het nog enkele jaren zal duren vooraleer alle Heistse kerkhoven volgens hetzelfde principe zullen hervormd zijn.

Helemaal nieuw op het kerkhof is een modern monument in cortenstaal met de namen van alle oudstrijders, krijgsgevangenen en weggevoerden uit de beide wereldoorlogen. Dat is tot stand gekomen dankzij de hulp van de Heistse vaderlandslievende verenigingen die mee instonden voor het opzoeken van alle namen die moesten vermeld worden. Op zondag 7 mei (ter gelegenheid van het einde van WOII op 8 mei) om 14 u wordt het nieuwe herdenkingsmonument ingehuldigd.

AVN Projects

AVN is als elektrotechnisch installatiebedrijf actief op vlak van elektriciteit, domotica, beveiliging, beeld en klank en staat steeds garant voor een professioneel eindresultaat.  

lees meer

Paul De Preter

Keiharde kwaliteit is de specialiteit van Paul De Preter. In hem vindt u de ideale partner voor al uw realisaties met vloeren, wandtegels, badkamerrenovaties, natuursteen, enz...    

lees meer

Decomundo

High-end Designmeubelen voor Binnen en Buiten.  

lees meer

Lapperre Hoorcentrum

Hoorcentrum Lapperre staat voor hoorkwaliteit voor het leven. In uw Lapperre hoorcentrum neemt de audioloog de tijd om naar u te luisteren en samen de oplossingen te overlopen. Zo kunnen we uw gehoor optimaal beschermen en u opnieuw laten genieten van het plezier om goed te horen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier