Nieuws uit de regio

26-11-2022 - Heist-op-den-Berg

Zo werken schilders in Vlaanderen vandaag

In de exporuimte van Cultuurcentrum Zwaneberg openden  cultuurschepen Carl Verelst en Lou Ooms, voorzitter van de cultuurraad,  de expo van wedstrijd Schilderkunst die de cultuurraad samen met Zwaneberg organiseerde. De jury selecteerde 52 werken uit de 464 schilderijen die uit heel Vlaanderen en zelfs enkele uit Nederland werden ingestuurd.  Drie kunstenaars gingen met een geldprijs naar huis. Hoewel niet iedereen het met de keuze van de jury eens was, biedt de tentoonstelling toch “een mooi overzicht van de actuele tendens in de schilderkunst in Vlaanderen”, aldus academiedirecteur Dirk Lemmens.

Moeilijke keuze

“Geen gemakkelijke job voor de jury,” meent Carl Verelst, “In een volle blauwe zaal een keuze maken uit zo’n grote verscheidenheid van ingestuurde werken en artiesten, elk mijn zijn eigen impressie en uitdrukking. De makers zijn echter niet bij de beoordeling aanwezig om hun visie kenbaar te maken zodat het een soort ‘blind audition’ is”.  De jury, Ariane Van der Veken, Samuel Vanderveken, Greet Van Autgaerden en Hilde Overbergh, werd begeleid door Mieke Van der Heyden en koos en koos 3 prijswinnaars die, naast een geldprijs van de cultuurraad, ook mochten rekenen op een waardebon van ’t Kaderke, het inlijstatelier aan de Leopoldlei. Vooral de eerste prijs lokte nogal wat tegengestelde reacties uit bij het publiek op de vernissage.

Verscheidenheid aan winnaars

De eerste prijs ging naar Peter Troucheau (51) uit Denderhoutem. “Het lijkt beter om te zwijgen, hem aan te kijken alsof in het begrijp en na te denken over hoe mijn woorden of mijn aanwezigheid van enige zinvolle betekenis kunnen zijn”, staat er in zijn begeleidend schrijven. De tweede prijs ging naar Filip Anthonissen (31) uit Gent die zijn werken maakt met airbrush, waardoor hij met lagen en kleurverlopen een bevreemdende sfeer kan creëren in zijn zelfportretten. De derde plaats was voor Lieve Kauwenberghs (48) uit Hannuit, die toevallig op de dag van de vernissage jarig was. “In The Fall of Icarus reflecteer ik onder meer over de positie die wij innemen in het landschap, in de maatschappij, in de complexiteit”, was haar uileg.

De tentoonstelling is vrij te bezoeken t.e.m. zaterdag 7 januari ‘23. Op maandag, dinsdag en vrijdag van 9 tot 17 uur, woensdag van 9 tot 20 uur, donderdag van 13 tot 17 uur, zaterdag & zondag van 10 tot 17 uur.

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Kovéra

Bij Kovéra vind je keukens, badkamers en kasten op maat en dat in alle mogelijke stijlen en materialen. Onder het motto 'klant is koning' wordt elk project gemaakt volgens de wensen, de smaak en ruimte van de klant.

lees meer

Anna-Mit

Ontbijt- en lunchbar

lees meer

Hair & Beauty

Verkoop van professionele kappers- en schoonheidsproducten Haarverzorging - Kleuringen - Stylingproducten - Make-up - Nagelverzorging

lees meer

Speciale promoties Check het hier